Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
BETEGJOG

Rekordnagyságú kártérítés orvosi hibáért Csehországban

   

Rekordnagyságú, 30,3 millió koronás - mintegy  340 millió forint - kártérítést ítélt meg orvosi hibáért hétfőn egy prágai családnak a bíróság.

Van igazság : csalás miatt ítélték el az egyik fővárosi meddőségi centrum korábbi vezetőjét

   

Csalás miatt ítélte egy év négy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 1,8 millió forint pénzbüntetésre az egyik fővárosi kórház meddőségi centrumának korábbi vezetőjét első fokon, nem jogerősen pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

    Az eljárás adatai szerint az elsőrendű vádlott egyszerre volt a kórház főorvosa és egy olyan kft. vezetője, amely a kórházzal kötött együttműködési megállapodás alapján korszerű meddőségi kezeléseket nyújtott a betegeknek.


    A vádlottak a szóbeli indoklás szerint ezt használták ki, amikor annak ellenére kértek pénzt a betegektől, hogy tevékenységükért a kórháztól a megállapodás alapján már kapott díjazást a kft., két év alatt összesen mintegy 30 millió forintot.

Konszolidációs javaslat készül a nyáron az egészségügyben .

   

   Elérte a politika ingerküszöbét az egészségügy problémája, a következő időszak legfontosabb feladata egy elfogadható, hosszú távú megoldást eredményező konszolidációs javaslat kidolgozása


    A kormány a társadalombiztosítás rendszerét fenntartja.    (?)

Tavaly tízezer megkeresés érkezett a betegjogi központhoz

   

Tavaly közel tízezer esetben keresték meg az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK) valamilyen panasszal, észrevétellel, a megkeresések többsége a kórházi ellátást érintette - mondta el Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója 

Betegszabadság

   

A társadalombiztosítás pénzügyi egyensúlyának biztosítása érdekében került bevezetésre a betegszabadság jogintézménye 1992. január 1-jével. A betegszabadság sajátos formája a fizetett szabadságnak, amely a munkavállalót betegsége miatti keresőképtelensége alapján illeti meg. Táppénz a naptári évben kizárólag akkor jár, ha a munkavállaló a naptári évre járó betegszabadságát teljes mértékben kimerítette.

Egy rákos beteg gyógykezelésének megtagadása miatt bünteti Romániát a strasbourgi emberi jogi bíróság

   

a szociális válság érzékelhető a panaszokban, a konszenzus hiánya katasztrófához vezethet

   

Az általános jogok biztosa szerint a társadalom egyre szélesebb csoportjai érzik úgy, hogy sérülnek alapvető jogaik, a szűkösség megannyi formája, a különböző társadalmi csoportokat eltérő módon, de egyaránt sújtó válság jól kitapintható a kilakoltatott adósokkal, az új Munka törvénykönyvével, vagy éppen a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos panaszokban. Szabó Máté az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a társadalmi katasztrófa veszélye csak összefogással hárítható el, ehhez pedig konszenzusra lenne szükség.

A kromoszóma-rendellenességgel élőknek is járna fogyatékossági támogatás

   

A kromoszóma-rendellenességek körébe tartozik például a Down-, az Edwards- és a Patau-szindróma is. A Down-szindrómával kapcsolatban azonban a javaslat indoklása megjegyzi, hogy miután az az esetek nagy részében értelmi fogyatékossággal jár, az abban szenvedők már jelenleg is jogosultak fogyatékossági támogatásra.

Egészségügyi ellátás külföldi tartózkodás esetén

   

 

 

Ha átmenetileg turistaként tartózkodunk valamely EU-tagállamban, orvosilag szükséges ellátást kaphatunk ugyanolyan feltételekkel, mint az adott ország állampolgárai.

Itthoni egészségbiztosításunk alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU-tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet; ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapjuk.

Azon ellátásokért viszont, amelyekért az EU-tagállam állampolgárai is maguk fizetnek, a magyar állampolgároknak is fizetni kell. A kiutazás előtt mindössze az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell felvenni a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár lakóhely szerint illetékes kirendeltségénél, vagy postai úton is lehet igényelni.

 

Szigorítandó rokkantnyugdíj

Világgazdaság Online   
Átalakul az orvosszakértői minősítés, rehabilitációs járadékot vezetnek be

Adatvédelmi Biztos honlapja

MKOGY/Adatvéd   
Személyes adatok

Egészségügyi szolgáltatások és betegjogok

   
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felmérést végzett 2003-ban a betegeknek az egészségügyi ellátórendszerben átélt tapasztalatait, véleményét tudakolva.

dr.Fábián Titusz válasza betegjoggal kapcsolatban

   
www.szoszolo.hu alapítvány segítsége

Betegjoggal kapcsolatos irodalom

Lőrincz I.   
Gyűjtemény

Családtervezés - a betegek jogállása

Lőrincz I.   
A népegészségügy szempontjából fontos család-és nővédelmi gondozással, azon belül a szexuális kultúra, a családtervezés, a fogamzásgátlás.

Egy kezelés ára és a kapcsolatok

Népszabadság   
Az idős úr esetében 5oo.ooo Ft-os terápiát találtunk hatásosnak, a kezelés ára miatt azonban a társadalombiztosítás támogatására is szükségünk lett volna........

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü