Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
BETEGJOG
BETEGJOG : Rekordnagyságú kártérítés orvosi hibáért Csehországban

Rekordnagyságú kártérítés orvosi hibáért Csehországban

Rekordnagyságú, 30,3 millió koronás - mintegy  340 millió forint - kártérítést ítélt meg orvosi hibáért hétfőn egy prágai családnak a bíróság.


    A prágai Vinohradská kórháznak ezt az összeget azért kellene kifizetnie, mert az intézmény 2009-ben hibázott egy szüléskor, aminek következtében az újszülött vak, süket és részben béna lett. A gyermeket jelenleg napi 24 órán át gondozni kell. Táplálását is csak a gyomrába bevezetett szonda segítségével biztosítják.

    A kórház igazgatósága közölte, hogy mérlegeli a bírósági döntés megfellebbezését, mert túl nagynak tartja az összeget.

A kórház jogásza szerint mintegy tízmillió korona lenne a megfelelő kártérítés.
    A taláros testület elnökének indoklása szerint a kártérítés összege azonban összhangban van a testi sérülés súlyosságával, mert a gyermek a jövőben sem lesz képes önállóan gondoskodni magáról. 
    Amennyiben a mostani döntés jogerőre emelkedik, ez lesz a valaha is kiszabott legnagyobb kártérítés egy orvosi hibáért Csehországban.


    A szülés ugyan be volt tervezve, de azt egy fiatal, tapasztalatlan orvos vezette le, aki nem tudott megbirkózni a váratlanul felmerült bonyodalmakkal.
    A bíróság megvizsgálta azt is, hogy a fiatal orvos esetleg nem követett-e el bűncselekményt.

A végső következtetés az volt, hogy bár döntése, helyzetfelmérése téves volt, bűncselekménynek nem minősíthető. Szakértők szerint a szülés váratlanul nagyon bonyolult lett, s azzal a tapasztalatlan orvos nem tudott megbirkózni.

A probléma helyes megoldását császármetszéses szülés jelentette volna.
    Az orvosi hibáért kifizetett legnagyobb összeg eddig 18 millió korona, az észak-csehországi Sokolov várási kórházát sújtották vele 2008-ban egy öt évvel azelőtt elkövetett orvosi műhibáért.

Egy kétgyermekes anya a kórházban rossz gyógyszereket kapott, aminek következtében egy időre kómába esett és részben tartósan megbénult. A büntetést a régió fizette ki, mert az meghaladta a kórház anyagi lehetőségeit.
 

forrás: mti.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü