| ÉLETMÓD : Ásványvizekről teljes részletességgel |
Ásványvizekről teljes részletességgel
Milyen kincs az ásványvíz?"A kék arany" - sokszor találkozhatunk ezzel a kifejezéssel mely önmagában, ellentmondást rejt.
Hisz a víz színtelen, csupán a fények játéka teszi kékké, zölddé és varázsolja a szivárvány színeivé, mint ahogyan a gyémánt csiszolatai is ezt teszik, a rajta megtörő fénynyalábokkal.
KINCS ? Igen.
Amikor ásványvizet iszunk, el sem tudjuk képzelni, milyen kincset tartunk a poharunkban!
Képzeljük akkor el, hogy a természet egy kis nyugodt szigetén vagyunk és a messzi múltban, évezredekkel ezelőtt, egy vízcseppet látunk lehullani. Ez a parányi vízcsepp, melyben az egész világ rejlik, elindul hosszú útján. Magában rejti a természet apró csodáit, a nyugalmat, a tisztaságot és egyben a természet, az élet lüktetését is.
Ha most iszunk egy pohár természetes ásványvizet,mi is átélhetjük e csodálatos utazás élményeit,és élvezhetjük természet alkotását.
A természetes ásványvíz fogalom-meghatározása
A természetes ásványvíz Magyarország nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer. A táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.
Szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, és ezt a megfelelőséget hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság elismerése bizonyítja. Csak az a víz lehet – úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint – természetes ásványvíz, amely:
-
|
védett vízadó rétegből származik,
|
-
|
eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
|
-
|
összetétele ismert és állandó,
|
-
|
összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
|
-
|
ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
|
-
|
szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
|
-
|
néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
|
-
|
nem szabad – a szén-dioxid kivételével – idegen anyagot adni a vízhez,
|
Mit érdemes tudni a természetes ásványvízről
1
|
A természetes ásványvízbe eredeténél fogva nem kerülhet környezeti szennyező anyag, mert a vizet adó képződmény - a vízadó réteg - védett a felszíni szennyeződésekkel szemben.
|
2
|
Azon kívül, hogy védett vízadó rétegből származik, a vízadó kutat meghatározott nagyságú védő terület veszi körül.
|
3
|
Mivel eredendően tiszta, tisztítást nem igényel.
|
4
|
Több ezer éven keresztül szűrődött abba a vízadó rétegbe, ahonnan kitermelik.
|
5
|
Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes.
|
6
|
Kezeletlen, emberi beavatkozástól mentes.
|
7
|
Természetes, semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaz.
|
8
|
A szén-dioxid nem idegen anyag, a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza .
|
9
|
Az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket.
|
10
|
Összetétele állandó és ismert.
|
11
|
A természetesen előforduló összetevők mennyisége szigorú határértékeknek felelnek meg.
|
12
|
Nem tartalmaz az emberi szervezet számára káros anyagot.
|
13
|
Jó ízű.
|
14
|
Energiamentes.
|
15
|
Egészséges ember bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatja.
|
16
|
A "természetes ásványvíz" megnevezést egészségügyi hatóság engedélyezi
|
17
|
Minden természetes ásványvíz kifogástalan minőségű, különben nem kapná meg az elismerést
|
18
|
Különbséget tenni az ásványvizek között ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet.
|
A palackozott vizek további kategóriái, melyek részben természetet eredetűek, ill. azok alapanyagként történő felhasználásával készülnek.
A forrásvíz
Szintén értékes, nagy tisztaságú természetes élelmiszer. Az ásványvízzel azonos, szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie, összetételének ki kell elégíteni az ivóvízre vonatkozó előírásokat. Az eredet helyén kell palackozni, csak az ásványvízre engedélyezett eljárásokkal szabad kezelni, a szén-dioxidon kívül idegen anyagot nem szabad hozzá adni. Ugyanakkor összetételének nem kell állandónak lenni, és nem kell hivatalosan elismertetni.
Dúsított és ízesített vizek
Megnevezésük nem lehet "víz", csak "természetes ásványvíz, vagy forrásvíz, vagy ivóvíz alapú ital", attól függően, hogy milyen vízből készítették. A szabály célja az, hogy ne lehessen ezeket a termékeket összetéveszteni a természetes ásványvízzel, vagy a forrásvízzel. Mesterségesen állítják elő ezeket az italokat úgy, hogy a megnevezésben jelzett vizet engedélyezett adalékanyagokkal és legtöbbször szén-dioxiddal dúsítják, és/vagy különböző aromákkal ízesítik.
Gyógyvíz
A természetes ásványvizet nem szabad összekeverni a gyógyvízzel. A gyógyvizek is ásványvizek, de olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van. Gyógyvíz minősítést azok az ásványvizek kaphatnak, amelyek fizikai tulajdonságaiknál vagy kémiai összetételüknél fogva igazoltan gyógyító hatásúak. Természetesen ezeknek a vizeknek az összetétele lényegesen különbözik a természetes ásványvizek összetételétől – ezért rendelkeznek gyógyhatással.
-
|
A természetes ásványvíz élelmiszer, a gyógyvíz gyógytényező.
|
-
|
A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma hazánkban 400 – 2.500 mg/liter érték között van, a gyógyvizeké 25 – 30.000 mg/liter, esetenként még ennél is több.
|
-
|
A természetes ásványvizeket bármelyik egészséges ember korlátozás nélkül ihatja, a gyógyvizet csak orvosi utasításra, az orvos által meghatározott gyógyvizet, az orvos által javasolt mennyiségben és gyakorisággal fogyaszthatja.
|
Az ivóvíz
Az ivóvíz összetétele nem közismert. Összetétele és élvezeti értéke elsősorban attól a víztől függ, amelyből az adott ivóvizet mesterségesen előállítják. A folyó menti parti kutakból vagy fúrt kutakból nyert vizet fizikai, kémiai és biológiai tisztítással teszik ihatóvá. Az eljárás legfontosabb szempontja, hogy az ivóvíz megfeleljen a vonatkozó rendelet - bizonyos minimális, illetve maximális fizikai, kémiai és biológiai értékeket meghatározó - előírásainak. A kritériumok elsősorban az egészség és a környezet biztonságát szolgálják.
Az ivóvíz folyadékpótlásra, főzésre, ételek, élelmiszerek készítésére és háztartási célokra használható. A vizet kémiailag és biológiailag tisztítják, fertőtlenítik, ezután nyeri el az ivóvíz minősítést. A WHO ajánlása alapján a szervezetre káros mikrobáktól mentes vizet jelent és csak az egészségre még nem káros mennyiségű vegyi anyagot (fertőtlenítőszer maradványokat, pl. klór, klóramin) tartalmazhat. Az ivóvíz - köznyelvben "csapvíz" -, a vonatkozó rendeletben előírt biológiai, kémiai és fizikai határértékeknek megfelelő, egészséges, állandó minőségű ivóvizet jelent.
Az ivóvíz is tartalmaz ásványi anyagokat, de nem ez a fő jellemzője.
A csapvíz, ásványvíz és forrásvíz alábbi összehasonlítását az Európai Palackozott Víz Szövetség (European Federation of Bottled Waters, EFBW) készítette
Szempontok
|
Csapvíz
|
Természetes ásványvíz
|
Forrásvíz
|
|
Minőség és biztonság
|
|
|
|
|
Szabályozás / jogi keretek
|
98/83/EC direktíva
(Magyarországon:201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet)
|
2009/54/EC direktíva, 2003/40/EC direktíva
(Magyarországon: 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESZCSM-GKM rendelet)
|
|
|
Származás
|
Bármely forrásból származhat
A vízművek által biztosított csapvíz 75 %-a felszíni vizekből származik (Európai viszonylatban)
|
Csak védett felszín alatti rétegből származhat
Az elismerési eljárás alapja, hogy mennyisége és minősége állandó (e nélkül nem kaphat minősítést és forgalomba hozatali engedélyt)
|
|
Szennyeződésmentes eredet.
A vízadó réteg védettsége nem előírás.
|
Természetesség
|
Kémiai és mikrobiológiai kezelési eljárások megengedettek
A fertőtlenítés hozzáadott klór és egyéb adalékanyagok segítségével történik
|
Sem fertőtlenítés, sem kémiai kezelési eljárások nem megengedettek
|
|
|
Összetétel
|
Az ásványianyag-tartalma nem állandó
Változó mértékben tartalmaz vegyi anyagokat
|
Ásványianyag-összetétele állandó és ellenőrzött
|
Ásványianyag-összetétele állandó, de rendeletileg nem megkövetelt |
|
Elosztórendszer
|
Csővezetéken keresztül osztják el:
à minősége a közművek illetve a házon belüli csővezetékek minőségétől függ.à Egyes országokban jelentős a veszteség a csöveken át
|
A kinyerés helyén palackozzák (tartályban történő szállítása nem megengedett)
Teljes mértékben ellenőrzött folyamat a forrástól a kereskedőig
A vízkivételi helynek és a palackozó helynek egybefüggő zárt rendszert kell alkotnia.
|
|
|
Nyomon-követhetőség
|
Nem lehet minőségi garancia minden egyes csapnál
|
Tételazonosító jelölés által nyomon követhető, mint minden más élelmiszer. Minden egyes palack esetében nyomon követhető a víz minősége, összetételi jellemzői, a csomagoló anyag, az előállítás körülményei, stb.
|
|
|
Környezetvédelem
|
|
|
|
|
Forrás védettsége
|
| |
|
|
|
|