Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Belgyógyászat
Belgyógyászat : A cukorbetegség (diabetes mellitus)

A cukorbetegség (diabetes mellitus)

A cukorbetegség elsősorban a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének zavara.  Másodlagosan a fehérje- és zsíranyagcserére is hatással van.

 

Az emberi szervezet normális működéséhez öt tápanyag szükséges, amelyeket táplálékainkból nyerünk. Ezek: fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok.

 

           

 

 

Cukorbetegség (diabetes mellitus)

Ezek: fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok.

 

Szénhidrátok:

Az élő szervezetben energiatermelés szempontjából legkönnyebben mozgósítható anyagok. Két típusuk van:

 

1. Egyszerű szénhidrátok: elfogyasztás után nagyon gyorsan felszívódnak és megemelik a vércukorszintet.

szőlőcukor (glukóz) .......................... kristálycukor

gyümölcscukor (fruktóz) .................. gyümölcsök

tejcukor (laktóz) ................................ tejtermékek

 

2. Összetett szénhidrátok: sok egyszerű cukormolekula kötődik egymáshoz, amelyek lebontása hosszabb ideig tart, így vércukoremelő hatása lassabb.

keményítő ......................................... burgonya, rizs, kenyér

növényi rostok (cellulóz, pektin) ...... zöldség, főzelékfélék, gabona magvak

 

Az ételeinkkel elfogyasztott szénhidrátok a gyomor-bélrendszerben megemésztődnek, glukóz-molekulákra bomlanak, majd a bélfalon keresztül felszívódnak, a vérkeringésbe jutnak (a vércukorszint emelkedik).

A vérből a szervezet sejtjébe kerülve a cukor elég (vércukorszint csökken). Elégve az élethez szükséges energiát adja.

 

A glukóz a sejtekbe az inzulin nevű hormon segítségével a sejtfalon lévő receptorokon keresztül  jut.

 

Ha a hasnyálmirigy ß sejtjei egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben termelnek inzulint vagy a termelt hormon nem jó minőségű, akkor a cukor nem kerül a sejtekbe, a véráramba felhalmozódik, mely magas vércukorszintben mutatkozik meg. Ez lehet az egyik oka a cukorbetegségnek.

 

A másik ok az elhízásból adódik.

A súlyfelesleggel rendelkező emberekben a zsírsejtek száma megnő, s ezzel együtt a sejtfalon lévő receptorok száma is emelkedik. A termelt inzulin nem lesz elegendő, s a glukóz szintén nem jut be a sejtekbe.

 

A felesleges cukor vesén keresztül való kiválasztásának bizonyítéka a fokozott szomjúságérzet és a vizelet mennyiségének növekedése. Mivel a test sejtjeiben nem szabadul fel kellő mennyiségű energia, ezért fáradékonyság, esetleg fogyás jelentkezhet.

 

Kezelés: fő cél a vércukorszint normalizálása. Normál érték: 3,3 - 5,5 mmol/l

 

Most már konkrétan az étkezésekről lesz szó.

 

Energia felvétel: egyénre szabottnak kell lennie.

 

Normális testtömegű cukorbeteg diétájának az energiatartalma annyi legyen, amennyit a testtömege és munkaképességének fenntartása igényel (1500 -3500 kcal/nap). Ha a cukorbeteg elhízott, akkor a fogyás érdekében az energia bevitelt csökkenteni kell. A testtömeg csökkentés nem megy könnyen, elsősorban nagy akaraterőre van szükség, ugyanis 1 kg leadásához 7000 kcal. val kell kevesebbet enni. Tehát ha a fogyókúrázó naponta 1000 kcal-val csökkenti az energia felvételét, akkor 1 hét alatt adhatja le az 1 kg-ot.

 

Ajánlott energia mennyiség fogyókúrában: 1000-1500 kcal.

 

!!! Cukorbeteg fogyókúrát csak orvosával és dietetikusával megbeszélve kezdjen illetve folytasson otthonában!!!

 

 Az étrend tápanyag-összetétele:

Kiegyensúlyozott. egészséges táplálkozás elveit kell követni. Ez azt jelenti, hogy a táplálék formájában felvett energia kb. 50%-át szénhidrátból, 20%-át fehérjéből, 30%-át pedig zsírból fedezi a cukorbeteg.

 

A szénhidrátok közül előnyben kell részesíteni a a lassabban felszívódó szénhidrátokat. A zsírfogyasztás nagyobbik részét a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi zsiradékokkal

(olaj, margarin) kell fedezni.

 

 Az étkezések gyakorisága:

A meghatározott napi szénhidrátmennyiséget (130g-160g-180g) öt-hat mennyiségre kell elosztani.

 

IDŐ                                      1000 kcal étrend-130g CH            160gCH              180gCH

Reggeli (7ó 30p):.................................20....................................40g.....................40g

Tízórai (10ó):.......................................15....................................15g.....................20g

Ebéd (12ó 30p):...................................35....................................45g.....................50g

Uzsonna (15ó 30p):.............................15....................................15g.....................20g

Vacsora (18ó):....................................30....................................30g.....................30g

Pótvacsora (21ó):................................15....................................15g.....................20g

                                                                                           

                                                             130g                                 160g                  180g

 

Inzulin kezelésénél az étkezést az inzulin hatásával összhangba kell hozni.

 Inzulin beadását követően:

- gyors hatású inzulin (Actrapid, Humulin R) 30 percet

- gyors hatású és elhúzódó hatású inzulinnál 45 percet

- elhúzódó hatású inzulinnál 60 percet

- inzulinanalóg (Humalóg) esetén nem kell várni

 

A gyógyszert étkezés előtt 30 perccel kell bevenni, a Glukobayt pedig az étkezés első falatjával.

 

Mit egyen a cukorbeteg?

 

Húsok, húskészítmények:

Sovány húsokat (hal, csirke, vadhúsok, sertéshús sovány részei, borjú, marhahús, házi nyúl),

sovány felvágottak (gépsonka, zalai, pulykafelvágott, csirkefelvágott, párizsi, baromfi, virsli) lehet fogyasztani. A belsőségek, zsírosabb húsok és felvágottak magasabb koleszterintartalmuk miatt nem ajánlottak.

 

A véres és a májas hurkának jelentős szénhidrát, valamint energiatartalma van, ezért nem javasolt. A húsoknak nincs szénhidráttartalma, de azért nem lehet mértéktelenül fogyasztani az esetleges vese szövődmények miatt.

 

Tej-tejtermékek:

Szénhidráttartalmukat a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe be kell számolni.

 

Fogyasztható: tej (1,5% zsírtartalmú), író, aludttej, kefir, natúr joghurt, félzsíros tehéntúró, tejföl (12% zsírtartalmú), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), kockasajt. Házilag, mesterséges édesítőszerrel elkészített kakaó, gyümölcsjoghurt.

 

Napi 0,5 l tej és tejtermék fogyasztása ajánlott. Cukorbetegek ezt 2-3 alkalomra elosztva fogyasszák!

 

Kenyér- és gabonafélék:

Magas rosttartalma miatt a Bakonyi barna, Graham, rozskenyeret, magos zsemlét, rozsos zsemle javasolt. Fehér kenyérből 4 dkg, barnából 6 dkg javasolt.

 

Ételek sűrítéséhez graham-lisztet, zablisztet használhatunk. 1-2 ek. műzlit (zabpehely, árpapehely, rozspehely) keverve ajánlunk natúr joghurtba, házi gyümölcsjoghurtba. A magas rosttartalmú  élelmiszerek kedvező hatással van a vércukorszintre, megkötik és kiviszik a szervezetből a  méreganyagokat, a koleszterint, teltségérzetet adnak és a székrekedést is megelőzik.

 

Kifőtt tésztát önálló ételként hetente egyszer egyen, amely szárazon 4-5 dkg! Nem javasolt az ízes metélt és a burgonyás tészta.

 

A rizst párolt zöldségekkel együtt javasoljuk (sárgarépás, gombás, zöldborsós). Önálló köretként 4-6 dkg legyen a mennyisége nyers állapotban. Attól, hogy a száraztészta és a rizs az ételkészítés folyamán 1,5-2-szeresére duzzad, szénhidráttartalma nem változik.

 

Zöldség- és főzelékfélék:

Nyersen, párolva, habart főzelékként fogyaszthatók. Azoknak a zöldség- és gyümölcsféléknek, melyeknek 100g-ja 5 g szénhidrátot tartalmaz mért mennyiségben fogyaszthatók (burgonya, kukorica, zöldborsó). Cukorbetegségben szárazhüvelyesek egyéni tolerancia szerint fogyaszthatók.

 

Gyümölcsök:

A banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, füge) fogyasztása nem javasolt. A többi gyümölcs nyersen, főzve vagy diabetikus édességként fogyaszthatók.

 

Az olajos magvak energia, zsír, fehérje és szénhidráttartalma jelentős, ezért fogyókúrázó cukorbetegeknek nem ajánljuk.

 

Tojás:

Szénhidráttartalma nincs, de koleszterintartalma jelentős. Önálló ételként és ételkészítéshez összesen

1 héten hármat javaslunk.

 

Italok:

Víz, diabetikus limonádé, cukormentes üdítőitalok és gyümölcslevek fogyaszthatók. Alkoholtartalmú italok közül cukorbetegségben a száraz bor és diabetikus sör mérsékelt fogyasztása megengedett. Az égetett szeszeket nem javasoljuk, nagyon magas cukor- és energiatartalmuk miatt.

 

Mesterséges édesítőszerek

 

1. Cukorhelyettesítők: szacharin, Polisett, Polisweet, Édeske, Huxolin, Canderel, Vital,

Assugrin.

Se energia, se szénhidráttartalmuk nincs. A dobozon meghatározott mennyiség

fogyasztható, afölött hasmenést okozhat.

 

2. Cukorpótlók: Glukonon, Glukosweet, Fruktoz, Szorbitol, Pea diat.

Energia és szénhidráttartalma azonos a cukoréhoz, ezért a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe beszámítandó. Felszívódása lassabb, ezért fogyasztható.

Maximum 30 g fogyaszthatók belőlük naponta, beszámítva a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe.

 

 Diabetikus élelmiszerek

A cukorbetegek által fogyasztható termékek narancsszínű koronggal vannak jelölve.

A light termékek nagy része is cukormentes. Javasoljuk, hogy vásárláskor az élelmiszerek összetételét nézzék meg a csomagoláson.

 

 Hipoglikémia

Ha a vércukorszint 2,2 mmol/l alá süllyed, akkor alacsony vércukorszintről, hipoglikémiáról beszélünk. Általában gyógyszert szedő és inzulinos cukorbetegeknél fordul elő, de a tüneteket és tennivalókat minden cukorbetegnek ismerni kell.

 

Tünetek:

éhségérzet, szédülés, szívdobogás, remegés, szájzsibbadás, verejtékezés, ingerlékenység, szórakozottság.

 

Teendők:

gyorsan felszívódó szénhidrátot kell fogyasztani: szőlőcukor szétrágva, cukros limonádé, üdítőital. Ezzel 1-2 mmol/l-es vércukor emelkedés érhető el. A tünetek enyhülése után

15-30 g összetett szénhidráttartalmú ételt kell elfogyasztani (kenyér, zsemle).

 

FONTOS:

- Legyen a cukorbetegnél mindig szőlőcukor (gyorsan felszívódó egyszerű szénhidrát) és háztartási keksz vagy szendvics (összetett szénhidrát).

- A cukorbetegeknek nem kell külön főzni. Az ételt utólag is lehet édesíteni a családtagoknak.

- Használjon a cukorbeteg konyhai mérleget és a tápanyagtáblázatot, mert így kialakul a mennyiség-érzékelés (sacc-érték).

 

 

 

MÉRTÉKEGYSÉG-TÁBLÁZAT

 

1 kávéskanál....................       .4 ml..........................6-8 cm3

1 evőkanál........................      .15 ml.......................12-20 cm3

1 merőkanál........................30-70 ml

1 bögre...............................3 dl

1 csésze............................2-2,5 dl....................250-300 cm3

1 borospohár.....................................................100 cm3

1 vizespohár......................2,5-3 dl....................250-300 cm3

1 lapos tányér....................2 dl

1 mély tányér.....................3 dl

 

TÁPANYAG-TÁBLÁZAT

 

Élelmiszer                                          Szénhidrát (g)                             Energia (kcal)

 

1 db zsemle                                           5,4 dkg         30                                        150

1 szelet ujjnyi vastag kenyér              10 dkg            50                                        260

1 szelet vékony kenyér                         7 dkg           35                                        182

1 kifli                                                    4,4 dkg         25                                        130

1 literliszt                                            65 dkg           49                                        243

2 csapott teáskanál liszt                      1 dkg             7                                          37

1 csapott evőkanál liszt                       1 dkg             7                                       37

1 evőkanál zabpehely                          1 dkg            6,4                                       38

1 evőkanál száraztészta, levestészta  1 dkg          7                                          39

1 evőkanál tarhonya                        1 dkg                  7                                    39

50 szál spagetti                                5 dkg              36,4                               196

15 szál makaróni                               5 dkg             36,4                                196

1 evőkanál rizs                                  2 dkg            15                                      70

1 evőkanál zsemlemorzsa                 1 dkg            7                                      35

1 evőkanál búzadara                         1 dkg            7                                      35

2 teáskanál kakaó                             1 dkg             3                                     39

1 közepes burgonya                         10 dkg        20                                       90

1 evőkanál burgonyapüré                 10dkg               3                                   21

1 közepes karalábé                          10 dkg             5                                    38

1 nagyobb karalábé                         20dkg             10                                   76

4 evőkanál zöldborsó                      10 dkg            14                                    90

1 közepes sárgarépa                      10 dkg              8                                    35

1 nagyobb sárgarépa                     15 dkg             12                                   52

1 fej saláta                              5 és 10 dkg között       1 vagy 2                    8 és 17 között

1 hónapos retek                               2 dkg               0,4                                   12

1/2 fehérrépa                                     5 dkg               3                                    15

1 közepes fej vöröshagyma               10 dkg               8                                 35

1/4 zeller                                              5 dkg               2,5                                 8

1 evőkanál majonéz                          1,5 dkg               0,4                               47

1 evőkanál paradicsompüré              1,5 dkg               3                                 18

1 közepes paradicsom                         5 dkg               2                                 11

1 közepes zöldpaprika                        10 dkg               3                               20

1 közepes narancs                             15 dkg             12                               60

1 közepes grapefruit                          30 dkg             22                              105

1 közepes alma                                 10 dkg               7                               31

1 kisebb körte                                    10 dkg             12                            50

1 evőkanál tej (25 ml)                         1 dkg               0,5                              6

1 evőkanál tejföl                               2 dkg               1,6                               56

1 evőkanál túró                                 3 dkg               1                                38

1 evőkanál joghurt                              3 dkg               1,5                            20

1 evőkanál reszelt sajt                         1 dkg                           változó

1 db Mackó-sajt (6)                         3,3 dkg               0,6                                92

1 db Mackó-sajt (8)                        2,5 dkg               0,4                                  66

1 teáskanál margarin                    0,5 dkg                                                       40

1 teáskanál olaj                          0,5 dkg                                                         45

1 evőkanál olaj                                   2 dkg                                                  185

1 evőkanál mák                                0,5 dkg                   1,2                           26

1 púpozott evőkanál szárazbab        3 dkg                  17                          101

1 evőkanál szójagaranulátum         1 dkg                2                               45

1 csapott evőkanál konyhasó     1,5 dkg       1 kávéskanál konyhasó              1,0 dkg             

1 késhegynyi konyhasó                                 0,5 dkg             

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü