A cukorbetegség (diabetes mellitus)
A cukorbetegség elsősorban a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének zavara. Másodlagosan a fehérje- és zsíranyagcserére is hatással van.
Az emberi szervezet normális működéséhez öt tápanyag szükséges, amelyeket táplálékainkból nyerünk. Ezek: fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok.
Cukorbetegség (diabetes mellitus)
Ezek: fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok.
Szénhidrátok:
Az élő szervezetben energiatermelés szempontjából legkönnyebben mozgósítható anyagok. Két típusuk van:
1. Egyszerű szénhidrátok: elfogyasztás után nagyon gyorsan felszívódnak és megemelik a vércukorszintet.
szőlőcukor (glukóz) .......................... kristálycukor
gyümölcscukor (fruktóz) .................. gyümölcsök
tejcukor (laktóz) ................................ tejtermékek
2. Összetett szénhidrátok: sok egyszerű cukormolekula kötődik egymáshoz, amelyek lebontása hosszabb ideig tart, így vércukoremelő hatása lassabb.
keményítő ......................................... burgonya, rizs, kenyér
növényi rostok (cellulóz, pektin) ...... zöldség, főzelékfélék, gabona magvak
Az ételeinkkel elfogyasztott szénhidrátok a gyomor-bélrendszerben megemésztődnek, glukóz-molekulákra bomlanak, majd a bélfalon keresztül felszívódnak, a vérkeringésbe jutnak (a vércukorszint emelkedik).
A vérből a szervezet sejtjébe kerülve a cukor elég (vércukorszint csökken). Elégve az élethez szükséges energiát adja.
A glukóz a sejtekbe az inzulin nevű hormon segítségével a sejtfalon lévő receptorokon keresztül jut.
Ha a hasnyálmirigy ß sejtjei egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben termelnek inzulint vagy a termelt hormon nem jó minőségű, akkor a cukor nem kerül a sejtekbe, a véráramba felhalmozódik, mely magas vércukorszintben mutatkozik meg. Ez lehet az egyik oka a cukorbetegségnek.
A másik ok az elhízásból adódik.
A súlyfelesleggel rendelkező emberekben a zsírsejtek száma megnő, s ezzel együtt a sejtfalon lévő receptorok száma is emelkedik. A termelt inzulin nem lesz elegendő, s a glukóz szintén nem jut be a sejtekbe.
A felesleges cukor vesén keresztül való kiválasztásának bizonyítéka a fokozott szomjúságérzet és a vizelet mennyiségének növekedése. Mivel a test sejtjeiben nem szabadul fel kellő mennyiségű energia, ezért fáradékonyság, esetleg fogyás jelentkezhet.
Kezelés: fő cél a vércukorszint normalizálása. Normál érték: 3,3 - 5,5 mmol/l
Most már konkrétan az étkezésekről lesz szó.
Energia felvétel: egyénre szabottnak kell lennie.
Normális testtömegű cukorbeteg diétájának az energiatartalma annyi legyen, amennyit a testtömege és munkaképességének fenntartása igényel (1500 -3500 kcal/nap). Ha a cukorbeteg elhízott, akkor a fogyás érdekében az energia bevitelt csökkenteni kell. A testtömeg csökkentés nem megy könnyen, elsősorban nagy akaraterőre van szükség, ugyanis 1 kg leadásához 7000 kcal. val kell kevesebbet enni. Tehát ha a fogyókúrázó naponta 1000 kcal-val csökkenti az energia felvételét, akkor 1 hét alatt adhatja le az 1 kg-ot.
Ajánlott energia mennyiség fogyókúrában: 1000-1500 kcal.
!!! Cukorbeteg fogyókúrát csak orvosával és dietetikusával megbeszélve kezdjen illetve folytasson otthonában!!!
Az étrend tápanyag-összetétele:
Kiegyensúlyozott. egészséges táplálkozás elveit kell követni. Ez azt jelenti, hogy a táplálék formájában felvett energia kb. 50%-át szénhidrátból, 20%-át fehérjéből, 30%-át pedig zsírból fedezi a cukorbeteg.
A szénhidrátok közül előnyben kell részesíteni a a lassabban felszívódó szénhidrátokat. A zsírfogyasztás nagyobbik részét a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi zsiradékokkal
(olaj, margarin) kell fedezni.
Az étkezések gyakorisága:
A meghatározott napi szénhidrátmennyiséget (130g-160g-180g) öt-hat mennyiségre kell elosztani.
IDŐ 1000 kcal étrend-130g CH 160gCH 180gCH
Reggeli (7ó 30p):.................................20....................................40g.....................40g
Tízórai (10ó):.......................................15....................................15g.....................20g
Ebéd (12ó 30p):...................................35....................................45g.....................50g
Uzsonna (15ó 30p):.............................15....................................15g.....................20g
Vacsora (18ó):....................................30....................................30g.....................30g
Pótvacsora (21ó):................................15....................................15g.....................20g
130g 160g 180g
Inzulin kezelésénél az étkezést az inzulin hatásával összhangba kell hozni.
Inzulin beadását követően:
- gyors hatású inzulin (Actrapid, Humulin R) 30 percet
- gyors hatású és elhúzódó hatású inzulinnál 45 percet
- elhúzódó hatású inzulinnál 60 percet
- inzulinanalóg (Humalóg) esetén nem kell várni
A gyógyszert étkezés előtt 30 perccel kell bevenni, a Glukobayt pedig az étkezés első falatjával.
Mit egyen a cukorbeteg?
Húsok, húskészítmények:
Sovány húsokat (hal, csirke, vadhúsok, sertéshús sovány részei, borjú, marhahús, házi nyúl),
sovány felvágottak (gépsonka, zalai, pulykafelvágott, csirkefelvágott, párizsi, baromfi, virsli) lehet fogyasztani. A belsőségek, zsírosabb húsok és felvágottak magasabb koleszterintartalmuk miatt nem ajánlottak.
A véres és a májas hurkának jelentős szénhidrát, valamint energiatartalma van, ezért nem javasolt. A húsoknak nincs szénhidráttartalma, de azért nem lehet mértéktelenül fogyasztani az esetleges vese szövődmények miatt.
Tej-tejtermékek:
Szénhidráttartalmukat a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe be kell számolni.
Fogyasztható: tej (1,5% zsírtartalmú), író, aludttej, kefir, natúr joghurt, félzsíros tehéntúró, tejföl (12% zsírtartalmú), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), kockasajt. Házilag, mesterséges édesítőszerrel elkészített kakaó, gyümölcsjoghurt.
Napi 0,5 l tej és tejtermék fogyasztása ajánlott. Cukorbetegek ezt 2-3 alkalomra elosztva fogyasszák!
Kenyér- és gabonafélék:
Magas rosttartalma miatt a Bakonyi barna, Graham, rozskenyeret, magos zsemlét, rozsos zsemle javasolt. Fehér kenyérből 4 dkg, barnából 6 dkg javasolt.
Ételek sűrítéséhez graham-lisztet, zablisztet használhatunk. 1-2 ek. műzlit (zabpehely, árpapehely, rozspehely) keverve ajánlunk natúr joghurtba, házi gyümölcsjoghurtba. A magas rosttartalmú élelmiszerek kedvező hatással van a vércukorszintre, megkötik és kiviszik a szervezetből a méreganyagokat, a koleszterint, teltségérzetet adnak és a székrekedést is megelőzik.
Kifőtt tésztát önálló ételként hetente egyszer egyen, amely szárazon 4-5 dkg! Nem javasolt az ízes metélt és a burgonyás tészta.
A rizst párolt zöldségekkel együtt javasoljuk (sárgarépás, gombás, zöldborsós). Önálló köretként 4-6 dkg legyen a mennyisége nyers állapotban. Attól, hogy a száraztészta és a rizs az ételkészítés folyamán 1,5-2-szeresére duzzad, szénhidráttartalma nem változik.
Zöldség- és főzelékfélék:
Nyersen, párolva, habart főzelékként fogyaszthatók. Azoknak a zöldség- és gyümölcsféléknek, melyeknek 100g-ja 5 g szénhidrátot tartalmaz mért mennyiségben fogyaszthatók (burgonya, kukorica, zöldborsó). Cukorbetegségben szárazhüvelyesek egyéni tolerancia szerint fogyaszthatók.
Gyümölcsök:
A banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, füge) fogyasztása nem javasolt. A többi gyümölcs nyersen, főzve vagy diabetikus édességként fogyaszthatók.
Az olajos magvak energia, zsír, fehérje és szénhidráttartalma jelentős, ezért fogyókúrázó cukorbetegeknek nem ajánljuk.
Tojás:
Szénhidráttartalma nincs, de koleszterintartalma jelentős. Önálló ételként és ételkészítéshez összesen
1 héten hármat javaslunk.
Italok:
Víz, diabetikus limonádé, cukormentes üdítőitalok és gyümölcslevek fogyaszthatók. Alkoholtartalmú italok közül cukorbetegségben a száraz bor és diabetikus sör mérsékelt fogyasztása megengedett. Az égetett szeszeket nem javasoljuk, nagyon magas cukor- és energiatartalmuk miatt.
Mesterséges édesítőszerek
1. Cukorhelyettesítők: szacharin, Polisett, Polisweet, Édeske, Huxolin, Canderel, Vital,
Assugrin.
Se energia, se szénhidráttartalmuk nincs. A dobozon meghatározott mennyiség
fogyasztható, afölött hasmenést okozhat.
2. Cukorpótlók: Glukonon, Glukosweet, Fruktoz, Szorbitol, Pea diat.
Energia és szénhidráttartalma azonos a cukoréhoz, ezért a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe beszámítandó. Felszívódása lassabb, ezért fogyasztható.
Maximum 30 g fogyaszthatók belőlük naponta, beszámítva a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe.
Diabetikus élelmiszerek
A cukorbetegek által fogyasztható termékek narancsszínű koronggal vannak jelölve.
A light termékek nagy része is cukormentes. Javasoljuk, hogy vásárláskor az élelmiszerek összetételét nézzék meg a csomagoláson.
Hipoglikémia
Ha a vércukorszint 2,2 mmol/l alá süllyed, akkor alacsony vércukorszintről, hipoglikémiáról beszélünk. Általában gyógyszert szedő és inzulinos cukorbetegeknél fordul elő, de a tüneteket és tennivalókat minden cukorbetegnek ismerni kell.
Tünetek:
éhségérzet, szédülés, szívdobogás, remegés, szájzsibbadás, verejtékezés, ingerlékenység, szórakozottság.
Teendők:
gyorsan felszívódó szénhidrátot kell fogyasztani: szőlőcukor szétrágva, cukros limonádé, üdítőital. Ezzel 1-2 mmol/l-es vércukor emelkedés érhető el. A tünetek enyhülése után
15-30 g összetett szénhidráttartalmú ételt kell elfogyasztani (kenyér, zsemle).
FONTOS:
- Legyen a cukorbetegnél mindig szőlőcukor (gyorsan felszívódó egyszerű szénhidrát) és háztartási keksz vagy szendvics (összetett szénhidrát).
- A cukorbetegeknek nem kell külön főzni. Az ételt utólag is lehet édesíteni a családtagoknak.
- Használjon a cukorbeteg konyhai mérleget és a tápanyagtáblázatot, mert így kialakul a mennyiség-érzékelés (sacc-érték).
MÉRTÉKEGYSÉG-TÁBLÁZAT
1 kávéskanál.................... .4 ml..........................6-8 cm3
1 evőkanál........................ .15 ml.......................12-20 cm3
1 merőkanál........................30-70 ml
1 bögre...............................3 dl
1 csésze............................2-2,5 dl....................250-300 cm3
1 borospohár.....................................................100 cm3
1 vizespohár......................2,5-3 dl....................250-300 cm3
1 lapos tányér....................2 dl
1 mély tányér.....................3 dl
TÁPANYAG-TÁBLÁZAT
Élelmiszer Szénhidrát (g) Energia (kcal)
1 db zsemle 5,4 dkg 30 150
1 szelet ujjnyi vastag kenyér 10 dkg 50 260
1 szelet vékony kenyér 7 dkg 35 182
1 kifli 4,4 dkg 25 130
1 literliszt 65 dkg 49 243
2 csapott teáskanál liszt 1 dkg 7 37
1 csapott evőkanál liszt 1 dkg 7 37
1 evőkanál zabpehely 1 dkg 6,4 38
1 evőkanál száraztészta, levestészta 1 dkg 7 39
1 evőkanál tarhonya 1 dkg 7 39
50 szál spagetti 5 dkg 36,4 196
15 szál makaróni 5 dkg 36,4 196
1 evőkanál rizs 2 dkg 15 70
1 evőkanál zsemlemorzsa 1 dkg 7 35
1 evőkanál búzadara 1 dkg 7 35
2 teáskanál kakaó 1 dkg 3 39
1 közepes burgonya 10 dkg 20 90
1 evőkanál burgonyapüré 10dkg 3 21
1 közepes karalábé 10 dkg 5 38
1 nagyobb karalábé 20dkg 10 76
4 evőkanál zöldborsó 10 dkg 14 90
1 közepes sárgarépa 10 dkg 8 35
1 nagyobb sárgarépa 15 dkg 12 52
1 fej saláta 5 és 10 dkg között 1 vagy 2 8 és 17 között
1 hónapos retek 2 dkg 0,4 12
1/2 fehérrépa 5 dkg 3 15
1 közepes fej vöröshagyma 10 dkg 8 35
1/4 zeller 5 dkg 2,5 8
1 evőkanál majonéz 1,5 dkg 0,4 47
1 evőkanál paradicsompüré 1,5 dkg 3 18
1 közepes paradicsom 5 dkg 2 11
1 közepes zöldpaprika 10 dkg 3 20
1 közepes narancs 15 dkg 12 60
1 közepes grapefruit 30 dkg 22 105
1 közepes alma 10 dkg 7 31
1 kisebb körte 10 dkg 12 50
1 evőkanál tej (25 ml) 1 dkg 0,5 6
1 evőkanál tejföl 2 dkg 1,6 56
1 evőkanál túró 3 dkg 1 38
1 evőkanál joghurt 3 dkg 1,5 20
1 evőkanál reszelt sajt 1 dkg változó
1 db Mackó-sajt (6) 3,3 dkg 0,6 92
1 db Mackó-sajt (8) 2,5 dkg 0,4 66
1 teáskanál margarin 0,5 dkg 40
1 teáskanál olaj 0,5 dkg 45
1 evőkanál olaj 2 dkg 185
1 evőkanál mák 0,5 dkg 1,2 26
1 púpozott evőkanál szárazbab 3 dkg 17 101
1 evőkanál szójagaranulátum 1 dkg 2 45
1 csapott evőkanál konyhasó 1,5 dkg 1 kávéskanál konyhasó 1,0 dkg
1 késhegynyi konyhasó 0,5 dkg
|