| ÉLETMÓD : Jóízű fájdalomcsillapítás |
Jóízű fájdalomcsillapítás
A legújabb kutatásuk kiderítették, hogy táplálékaink összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni harcban, ugyanis anyagcserén k is felelős azért, hogy milyen a közérzetünk. A tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljuk a testi fájdalmakat és mélypontokat.
Jóízű fájdalomcsillapítás
A legújabb kutatások kiderítették, hogy táplálékaink összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni harcban, ugyanis anyagcserénk is felelős azért, hogy milyen a közérzetünk. Ezek szerint is hát, a tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljük a testi fájdalmakat és a mélypontokat.
Élelmiszerek, melyek kedvezően befolyásolják a krónikus fájdalmakat Szerte a világon mintegy 7 millióra tehető a tartós fájdalmat elviselni kénytelen betegek száma. Számukra módfelett érdekes az az információ, amely szerint a kutatók több olyan anyagot is találtak az ételeinkben, amelyek jól csillapítják a krónikus fájdalmakat. Kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozás esetén ezek az anyagok részben megtalálhatóak az étrendünkben. Ezenfelül azonban tudatosan is magunkhoz vehetünk természetes "fájdalomcsillapítókat". Fájdalomcsillapító banán A szerotonin - ami az idegrendszerünk egyik átvivőanyaga - fájdalomcsillapító hatású. Ahhoz azonban, hogy az agyunkban szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra van szükségünk, ugyanis ez az anyag kell a szerotonin előállításához, ahhoz, hogy befolyásoljuk szervezetünk fájdalomgátló mechanizmusait. Ha tehát bőségesen fogyasztunk triptofántartalmú élelmiszereket, kedvezően befolyásolhatjuk, megemelhetjük fájdalomküszöbünket. Ám ehhez szénhidrátot is kell fogyasztanunk, mert csak annak a jelenlétével teremthetjük meg a feltételét, hogy a szerotonin elemi részecskéi eljussanak az agyunkba. Erre legideálisabb például a banán. Ha fájdalom kínoz bennünket, táplálkozásunk alapelve, hogy együnk mindennap elegendő összetett szénhidrátot. Ilyen a rizs, a burgonya, illetve a gabona- és a tésztafélék is. Ezzel ellentétben a fehérjedús táplálkozás csökkenti a szerotoninszintézist, és növeli a szénhidrátszükségletünket. Ha elmarad az utánpótlás, az agyunk szénhidrátéhségre kapcsol át. Vagyis, ha nagyon kívánjuk az édességeket, az nem más, mint az agyunk "szerotoninéhsége". Érdekes, hogy bizonyos élelmiszerek kifejezetten migrén és reuma esetén ajánlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak például szabályozóként avatkoznak be migrének esetén az anyagcsere-folyamat "biokémiai zűrzavarába". Ilyenek az ómega-3 és az ómega-6 elnevezésű zsírsavak. A gyulladásos megbetegedések által kiváltott krónikus fájdalmak, például reuma esetén a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, valamint a szelén játszik döntő szerepet, mert antioxidánsokként hatnak, vagyis sakkban tartják a fájdalmat és gyulladást kiváltó szabad gyököket. Hogyan segítsünk magunkon? Arra az esetre, ha fájdalmaink vannak, nincs általános érvényű diéta, azonban fontos a kiegyensúlyozott, szénhidrátokban gazdag, ám fehérjékben szűkölködő táplálkozás. Együnk hát több szénhidrátot, rizst, tésztafélét, burgonyát és zöldséget. Hagyjuk el étlapunkról az állati termékeket, s ne tartsunk túl nagy szüneteket az étkezéseink között! A gyulladást és a fájdalmat mérséklik a lúgosító ételek és italok. A burgonyadiéta - héjában főtt vagy sült krumpli sok zöldséggel és zöldséglevessel - például néhány nap alatt jelentős fájdalomcsillapítást eredményez. A lúgos gyógyvizek és a bázikus porok kúraszerű használata is. És most ismerkedjünk meg azzal, hogy miként befolyásolhatja fájdalmunkat, ha burgonyát, brokkolit, lazacot, ribizlit vagy magokat fogyasztunk. Migrént űző lazac Amikor migrénünk van - ez elsősorban a nőket érinti -, a fájdalomérzékelésünk "megzavarodik". Ilyenkor az agyunk alacsony szerotonintartalma a fájdalomküszöbünk lejjebb csúszását eredményezi. Ennek elkerülésére hetente egy-két alkalommal fogyasszunk hideg vízi halakat (heringet, makrélát, lazacot). Ezek - a növényi olajokhoz hasonlóan - többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagok. A migrénhez hasonlóan a görcsös fejfájásnál sem csak az izomfeszességről van szó, ennek oka szintén az alacsony fájdalomküszöbben keresendő. Ezért itt is ugyanazt az "étlapot" tanácsoljuk, mint a migrén esetében. Brokkoli a reuma ellen Reumatikus megbetegedések alatt a mozgásszervek fájdalommal járó zavarait értjük. A gyulladás helyén túl sok oxigéngyök képződik. Ezáltal helyi E-vitamin-hiány alakul ki, mivel az E-vitamint a szervezet "gyökfogóként" elhasználja. (Az E-vitaminból reuma esetén az orvosok kúraszerű használatra nagyobb adagot írnak elő.) Táplálkozási javaslatunk: fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek sok "gyökfogó tápanyagot" tartalmaznak. Az E-vitaminon kívül ilyen a béta-karotin, a C-vitamin és a szelén. Ezek legjobb tápanyagforrásai a sárgáspiros (pl. a sárgarépa és a piros színű paprika) és a zöld színű zöldségek (pl. a brokkoli és a spenót), a friss gyümölcsök, a természetes, hidegen préselt csíraolajak és például a szeléntartalmú kenyér. Szervezetünket ezenkívül hatásosan támogathatjuk, ha kúraszerűen alkalmazunk valamilyen gyógyszertárban kapható tápanyag-kiegészítő készítményt is, például likopint és szelént, A-, C- és E-vitamint. Reumás megbetegedés esetén érdemes kipróbálni a teljes egészében vegetáriánus vagy a laktovegetáriánus (húst mellőző, tejtermékeket és tojás fogyasztását engedélyező) táplálkozást. Ez bizonyos esetekben csökkentheti a szenvedést, miként a böjtölés is csillapíthatja a kínokat egy időre. (A szokásos magyaros konyha szerinti étkezés visszaállításával azonban szinte mindig újrakezdődnek a fájdalmak.) Idegerősítő magvak Ha idegműködési zavarunk van, az leggyakrabban rohamszerű, éles fájdalom formájában jelentkezik. Ennek oka gyakran az alkohol, melynek lebontásához a szervezetnek sok B1-vitaminra van szüksége. A B-vitamin-tartalmú élelmiszerek - a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a burgonya, a hús és a sajt - az idegek számára fontos tápanyagokat tartalmaznak. A magnéziumnak szintén nagy jelentősége van az idegi fájdalmak megelőzésében, kezelésében, mivel ez az anyag is felelős izmaink és az idegeink feszültségéért. Sok található a kukoricában, az almában, a citrusfélékben és a sötétzöld zöldségekben: brokkoliban, spenótban, mangoldban. Görcsoldó burgonya Akinek időnként fájdalmasan begörcsöl a vádlija, vagy éjszakáit lábizomgörcsök rontják el, annak nagy valószínűséggel magnéziumhiánya van. Ugyanígy magnézium hiányára utalhat az izomrángás, a belső nyugtalanság, a szédülés és az általános gyengeségérzet is. Ilyenkor az a legjobb terápia, ha lazító növényi élelmiszert fogyasztunk! Elsősorban zöld színű zöldségeket, gabonaféléket, illetve burgonyát, banánt és bogyós gyümölcsöket. Emellett igyunk meg naponta 2 liter magnéziumtartalmú ásványvizet! Ribizlit a nőknek A gyulladásos folyamatok, valamint bőrpanaszok a telítetlen ómega-6 zsírsavakkal enyhíthetőek. Ezek alakítják át ugyanis a gamma-linolsavat, amelynek a hiányát főképpen olyan nőknél mutatták ki, akiknél a menstruáció előtti időszak problémákat okoz. Az ómega-6 zsírsavak jó forrásai a hidegen sajtolt olajak, mint például az aszat-, a napraforgó-, a dió- és a búzacsíraolaj. Napi egy evőkanál ezekből (például a salátára csepegtetve) már fedezi a szükségletünket. Mivel a menstruáció előtti panaszokat enzimhiány is okozhatja, ilyen esetben kérjük ki az orvosunk tanácsát. Ebben az esetben ugyanis az ómega-6 zsírsavakból nem képes a szervezet elegendő gamma-linolsavat képezni - vagyis nem tud elegendő fájdalom- és gyulladáscsökkentő prosztagladin sem termelődni. Ilyenkor érdemes hát sok gamma-linolsavat tartalmazó anyagot fogyasztani, például ligetszépe olajat, borágómagolajat, valamint a fekete ribizli mag -kivonatot. [forrás: Ideál Reforméletmód Magazin]
A szerotonin csillapítja a fájdalmat. Ám ahhoz, hogy az agyunkban szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra van szükség: ugyanis ez az anyag kell e nurotranszmitter előállításához.
| |