| 		| ÉLETMÓD : Jóízű fájdalomcsillapítás |   
		
 Jóízű fájdalomcsillapítás
 A legújabb kutatásuk kiderítették, hogy táplálékaink összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni harcban, ugyanis anyagcserén k is felelős azért, hogy milyen a közérzetünk. A tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljuk a testi fájdalmakat és mélypontokat.
 
  
Jóízű fájdalomcsillapítás   
                                      A legújabb kutatások kiderítették, hogy   táplálékaink                    összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni                    harcban, ugyanis anyagcserénk is felelős azért, hogy milyen a                    közérzetünk. Ezek szerint is hát, a tudatos és egészséges                    táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljük a testi                    fájdalmakat és a mélypontokat.  
                   Élelmiszerek, melyek kedvezően befolyásolják a krónikus                    fájdalmakat                    Szerte a világon mintegy 7 millióra tehető a tartós fájdalmat                    elviselni kénytelen betegek száma. Számukra módfelett érdekes                    az az információ, amely szerint a kutatók több olyan anyagot                    is találtak az ételeinkben, amelyek jól csillapítják a                    krónikus fájdalmakat. Kiegyensúlyozott és teljes értékű                    táplálkozás esetén ezek az anyagok részben megtalálhatóak az                    étrendünkben. Ezenfelül azonban tudatosan is magunkhoz                    vehetünk természetes "fájdalomcsillapítókat".                   Fájdalomcsillapító banán                    A szerotonin - ami az idegrendszerünk egyik átvivőanyaga -                    fájdalomcsillapító hatású. Ahhoz azonban, hogy az agyunkban                    szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra van                    szükségünk, ugyanis ez az anyag kell a szerotonin                    előállításához, ahhoz, hogy befolyásoljuk szervezetünk                    fájdalomgátló mechanizmusait.                    Ha tehát bőségesen fogyasztunk triptofántartalmú                    élelmiszereket, kedvezően befolyásolhatjuk, megemelhetjük                    fájdalomküszöbünket. Ám ehhez szénhidrátot is kell                    fogyasztanunk, mert csak annak a jelenlétével teremthetjük meg                    a feltételét, hogy a szerotonin elemi részecskéi eljussanak az                    agyunkba. Erre legideálisabb például a banán.                                      Ha fájdalom kínoz bennünket, táplálkozásunk alapelve, hogy                    együnk mindennap elegendő összetett szénhidrátot. Ilyen a                    rizs, a burgonya, illetve a gabona- és a tésztafélék is. Ezzel                    ellentétben a fehérjedús táplálkozás csökkenti a                    szerotoninszintézist, és növeli a szénhidrátszükségletünket.                    Ha elmarad az utánpótlás, az agyunk szénhidrátéhségre kapcsol                    át.                    Vagyis, ha nagyon kívánjuk az édességeket, az nem más, mint az                    agyunk "szerotoninéhsége".                   Érdekes, hogy bizonyos élelmiszerek kifejezetten migrén és                    reuma esetén ajánlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak                    például szabályozóként avatkoznak be migrének esetén az                    anyagcsere-folyamat "biokémiai zűrzavarába". Ilyenek az                    ómega-3 és az ómega-6 elnevezésű zsírsavak.                    A gyulladásos megbetegedések által kiváltott krónikus                    fájdalmak, például reuma esetén a C- és az E-vitamin, a                    béta-karotin, valamint a szelén játszik döntő szerepet, mert                    antioxidánsokként hatnak, vagyis sakkban tartják a fájdalmat                    és gyulladást kiváltó szabad gyököket.                   Hogyan segítsünk magunkon?                    Arra az esetre, ha fájdalmaink vannak, nincs általános érvényű                    diéta, azonban fontos a kiegyensúlyozott, szénhidrátokban                    gazdag, ám fehérjékben szűkölködő táplálkozás. Együnk hát több                    szénhidrátot, rizst, tésztafélét, burgonyát és zöldséget.                    Hagyjuk el étlapunkról az állati termékeket, s ne tartsunk túl                    nagy szüneteket az étkezéseink között!                   A gyulladást és a fájdalmat mérséklik a lúgosító ételek és                    italok. A burgonyadiéta - héjában főtt vagy sült krumpli sok                    zöldséggel és zöldséglevessel - például néhány nap alatt                    jelentős fájdalomcsillapítást eredményez. A lúgos gyógyvizek                    és a bázikus porok kúraszerű használata is.                   És most ismerkedjünk meg azzal, hogy miként befolyásolhatja                    fájdalmunkat, ha burgonyát, brokkolit, lazacot, ribizlit vagy                    magokat fogyasztunk.                   Migrént űző lazac                    Amikor migrénünk van - ez elsősorban a nőket érinti -, a                    fájdalomérzékelésünk "megzavarodik". Ilyenkor az agyunk                    alacsony szerotonintartalma a fájdalomküszöbünk lejjebb                    csúszását eredményezi. Ennek elkerülésére hetente egy-két                    alkalommal fogyasszunk hideg vízi halakat (heringet, makrélát,                    lazacot). Ezek - a növényi olajokhoz hasonlóan - többszörösen                    telítetlen zsírsavakban gazdagok.                   A migrénhez hasonlóan a görcsös fejfájásnál sem csak az                    izomfeszességről van szó, ennek oka szintén az alacsony                    fájdalomküszöbben keresendő. Ezért itt is ugyanazt az                    "étlapot" tanácsoljuk, mint a migrén esetében.                   Brokkoli a reuma ellen                    Reumatikus megbetegedések alatt a mozgásszervek fájdalommal                    járó zavarait értjük. A gyulladás helyén túl sok oxigéngyök                    képződik. Ezáltal helyi E-vitamin-hiány alakul ki, mivel az                    E-vitamint a szervezet "gyökfogóként" elhasználja. (Az                    E-vitaminból reuma esetén az orvosok kúraszerű használatra                    nagyobb adagot írnak elő.)                   Táplálkozási javaslatunk: fogyasszunk olyan élelmiszereket,                    amelyek sok "gyökfogó tápanyagot" tartalmaznak. Az E-vitaminon                    kívül ilyen a béta-karotin, a C-vitamin és a szelén. Ezek                    legjobb tápanyagforrásai a sárgáspiros (pl. a sárgarépa és a                    piros színű paprika) és a zöld színű zöldségek (pl. a brokkoli                    és a spenót), a friss gyümölcsök, a természetes, hidegen                    préselt csíraolajak és például a szeléntartalmú kenyér.                    Szervezetünket ezenkívül hatásosan támogathatjuk, ha                    kúraszerűen alkalmazunk valamilyen gyógyszertárban kapható                    tápanyag-kiegészítő készítményt is, például likopint és                    szelént, A-, C- és E-vitamint.                    Reumás megbetegedés esetén érdemes kipróbálni a teljes                    egészében vegetáriánus vagy a laktovegetáriánus (húst mellőző,                    tejtermékeket és tojás fogyasztását engedélyező) táplálkozást.                    Ez bizonyos esetekben csökkentheti a szenvedést, miként a                    böjtölés is csillapíthatja a kínokat egy időre. (A szokásos                    magyaros konyha szerinti étkezés visszaállításával azonban                    szinte mindig újrakezdődnek a fájdalmak.)                   Idegerősítő magvak                    Ha idegműködési zavarunk van, az leggyakrabban rohamszerű,                    éles fájdalom formájában jelentkezik. Ennek oka gyakran az                    alkohol, melynek lebontásához a szervezetnek sok B1-vitaminra                    van szüksége. A B-vitamin-tartalmú élelmiszerek - a teljes                    kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a burgonya, a hús és a sajt -                    az idegek számára fontos tápanyagokat tartalmaznak.                    A magnéziumnak szintén nagy jelentősége van az idegi fájdalmak                    megelőzésében, kezelésében, mivel ez az anyag is felelős                    izmaink és az idegeink feszültségéért. Sok található a                    kukoricában, az almában, a citrusfélékben és a sötétzöld                    zöldségekben: brokkoliban, spenótban, mangoldban.                   Görcsoldó burgonya                    Akinek időnként fájdalmasan begörcsöl a vádlija, vagy                    éjszakáit lábizomgörcsök rontják el, annak nagy                    valószínűséggel magnéziumhiánya van. Ugyanígy magnézium                    hiányára utalhat az izomrángás, a belső nyugtalanság, a                    szédülés és az általános gyengeségérzet is. Ilyenkor az a                    legjobb terápia, ha lazító növényi élelmiszert fogyasztunk!                    Elsősorban zöld színű zöldségeket, gabonaféléket, illetve                    burgonyát, banánt és bogyós gyümölcsöket. Emellett igyunk meg                    naponta 2 liter magnéziumtartalmú ásványvizet!                   Ribizlit a nőknek                    A gyulladásos folyamatok, valamint bőrpanaszok a telítetlen                    ómega-6 zsírsavakkal enyhíthetőek. Ezek alakítják át ugyanis a                    gamma-linolsavat, amelynek a hiányát főképpen olyan nőknél                    mutatták ki, akiknél a menstruáció előtti időszak problémákat                    okoz. Az ómega-6 zsírsavak jó forrásai a hidegen sajtolt                    olajak, mint például az aszat-, a napraforgó-, a dió- és a                    búzacsíraolaj. Napi egy evőkanál ezekből (például a salátára                    csepegtetve) már fedezi a szükségletünket.                   Mivel a menstruáció előtti panaszokat enzimhiány is okozhatja,                    ilyen esetben kérjük ki az orvosunk tanácsát. Ebben az esetben                    ugyanis az ómega-6 zsírsavakból nem képes a szervezet elegendő                    gamma-linolsavat képezni - vagyis nem tud elegendő fájdalom-                    és gyulladáscsökkentő prosztagladin sem termelődni. Ilyenkor                    érdemes hát sok gamma-linolsavat tartalmazó anyagot                    fogyasztani, például ligetszépe olajat, borágómagolajat,                    valamint a fekete ribizli mag -kivonatot.                   [forrás: Ideál Reforméletmód Magazin] 
                   A szerotonin csillapítja a fájdalmat. Ám ahhoz, hogy az                    agyunkban szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra                    van szükség: ugyanis ez az anyag kell e nurotranszmitter                    előállításához. 
  
  
      
  
 |  |