Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Jóízű fájdalomcsillapítás

Jóízű fájdalomcsillapítás

A legújabb kutatásuk kiderítették, hogy táplálékaink összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni harcban, ugyanis anyagcserén k is felelős azért, hogy milyen a közérzetünk. A tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljuk a testi fájdalmakat és mélypontokat.

Jóízű fájdalomcsillapítás

                  
                  A legújabb kutatások kiderítették, hogy   táplálékaink
                  összetételének komoly szerepe van a krónikus fájdalmak elleni
                  harcban, ugyanis anyagcserénk is felelős azért, hogy milyen a
                  közérzetünk. Ezek szerint is hát, a tudatos és egészséges
                  táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvészeljük a testi
                  fájdalmakat és a mélypontokat.


                  Élelmiszerek, melyek kedvezően befolyásolják a krónikus
                  fájdalmakat
                  Szerte a világon mintegy 7 millióra tehető a tartós fájdalmat
                  elviselni kénytelen betegek száma. Számukra módfelett érdekes
                  az az információ, amely szerint a kutatók több olyan anyagot
                  is találtak az ételeinkben, amelyek jól csillapítják a
                  krónikus fájdalmakat. Kiegyensúlyozott és teljes értékű
                  táplálkozás esetén ezek az anyagok részben megtalálhatóak az
                  étrendünkben. Ezenfelül azonban tudatosan is magunkhoz
                  vehetünk természetes "fájdalomcsillapítókat".
                  Fájdalomcsillapító banán
                  A szerotonin - ami az idegrendszerünk egyik átvivőanyaga -
                  fájdalomcsillapító hatású. Ahhoz azonban, hogy az agyunkban
                  szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra van
                  szükségünk, ugyanis ez az anyag kell a szerotonin
                  előállításához, ahhoz, hogy befolyásoljuk szervezetünk
                  fájdalomgátló mechanizmusait.
                  Ha tehát bőségesen fogyasztunk triptofántartalmú
                  élelmiszereket, kedvezően befolyásolhatjuk, megemelhetjük
                  fájdalomküszöbünket. Ám ehhez szénhidrátot is kell
                  fogyasztanunk, mert csak annak a jelenlétével teremthetjük meg
                  a feltételét, hogy a szerotonin elemi részecskéi eljussanak az
                  agyunkba. Erre legideálisabb például a banán.
                 
                  Ha fájdalom kínoz bennünket, táplálkozásunk alapelve, hogy
                  együnk mindennap elegendő összetett szénhidrátot. Ilyen a
                  rizs, a burgonya, illetve a gabona- és a tésztafélék is. Ezzel
                  ellentétben a fehérjedús táplálkozás csökkenti a
                  szerotoninszintézist, és növeli a szénhidrátszükségletünket.
                  Ha elmarad az utánpótlás, az agyunk szénhidrátéhségre kapcsol
                  át.
                  Vagyis, ha nagyon kívánjuk az édességeket, az nem más, mint az
                  agyunk "szerotoninéhsége".
                  Érdekes, hogy bizonyos élelmiszerek kifejezetten migrén és
                  reuma esetén ajánlottak. A többszörösen telítetlen zsírsavak
                  például szabályozóként avatkoznak be migrének esetén az
                  anyagcsere-folyamat "biokémiai zűrzavarába". Ilyenek az
                  ómega-3 és az ómega-6 elnevezésű zsírsavak.
                  A gyulladásos megbetegedések által kiváltott krónikus
                  fájdalmak, például reuma esetén a C- és az E-vitamin, a
                  béta-karotin, valamint a szelén játszik döntő szerepet, mert
                  antioxidánsokként hatnak, vagyis sakkban tartják a fájdalmat
                  és gyulladást kiváltó szabad gyököket.
                  Hogyan segítsünk magunkon?
                  Arra az esetre, ha fájdalmaink vannak, nincs általános érvényű
                  diéta, azonban fontos a kiegyensúlyozott, szénhidrátokban
                  gazdag, ám fehérjékben szűkölködő táplálkozás. Együnk hát több
                  szénhidrátot, rizst, tésztafélét, burgonyát és zöldséget.
                  Hagyjuk el étlapunkról az állati termékeket, s ne tartsunk túl
                  nagy szüneteket az étkezéseink között!
                  A gyulladást és a fájdalmat mérséklik a lúgosító ételek és
                  italok. A burgonyadiéta - héjában főtt vagy sült krumpli sok
                  zöldséggel és zöldséglevessel - például néhány nap alatt
                  jelentős fájdalomcsillapítást eredményez. A lúgos gyógyvizek
                  és a bázikus porok kúraszerű használata is.
                  És most ismerkedjünk meg azzal, hogy miként befolyásolhatja
                  fájdalmunkat, ha burgonyát, brokkolit, lazacot, ribizlit vagy
                  magokat fogyasztunk.
                  Migrént űző lazac
                  Amikor migrénünk van - ez elsősorban a nőket érinti -, a
                  fájdalomérzékelésünk "megzavarodik". Ilyenkor az agyunk
                  alacsony szerotonintartalma a fájdalomküszöbünk lejjebb
                  csúszását eredményezi. Ennek elkerülésére hetente egy-két
                  alkalommal fogyasszunk hideg vízi halakat (heringet, makrélát,
                  lazacot). Ezek - a növényi olajokhoz hasonlóan - többszörösen
                  telítetlen zsírsavakban gazdagok.
                  A migrénhez hasonlóan a görcsös fejfájásnál sem csak az
                  izomfeszességről van szó, ennek oka szintén az alacsony
                  fájdalomküszöbben keresendő. Ezért itt is ugyanazt az
                  "étlapot" tanácsoljuk, mint a migrén esetében.
                  Brokkoli a reuma ellen
                  Reumatikus megbetegedések alatt a mozgásszervek fájdalommal
                  járó zavarait értjük. A gyulladás helyén túl sok oxigéngyök
                  képződik. Ezáltal helyi E-vitamin-hiány alakul ki, mivel az
                  E-vitamint a szervezet "gyökfogóként" elhasználja. (Az
                  E-vitaminból reuma esetén az orvosok kúraszerű használatra
                  nagyobb adagot írnak elő.)
                  Táplálkozási javaslatunk: fogyasszunk olyan élelmiszereket,
                  amelyek sok "gyökfogó tápanyagot" tartalmaznak. Az E-vitaminon
                  kívül ilyen a béta-karotin, a C-vitamin és a szelén. Ezek
                  legjobb tápanyagforrásai a sárgáspiros (pl. a sárgarépa és a
                  piros színű paprika) és a zöld színű zöldségek (pl. a brokkoli
                  és a spenót), a friss gyümölcsök, a természetes, hidegen
                  préselt csíraolajak és például a szeléntartalmú kenyér.
                  Szervezetünket ezenkívül hatásosan támogathatjuk, ha
                  kúraszerűen alkalmazunk valamilyen gyógyszertárban kapható
                  tápanyag-kiegészítő készítményt is, például likopint és
                  szelént, A-, C- és E-vitamint.
                  Reumás megbetegedés esetén érdemes kipróbálni a teljes
                  egészében vegetáriánus vagy a laktovegetáriánus (húst mellőző,
                  tejtermékeket és tojás fogyasztását engedélyező) táplálkozást.
                  Ez bizonyos esetekben csökkentheti a szenvedést, miként a
                  böjtölés is csillapíthatja a kínokat egy időre. (A szokásos
                  magyaros konyha szerinti étkezés visszaállításával azonban
                  szinte mindig újrakezdődnek a fájdalmak.)
                  Idegerősítő magvak
                  Ha idegműködési zavarunk van, az leggyakrabban rohamszerű,
                  éles fájdalom formájában jelentkezik. Ennek oka gyakran az
                  alkohol, melynek lebontásához a szervezetnek sok B1-vitaminra
                  van szüksége. A B-vitamin-tartalmú élelmiszerek - a teljes
                  kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a burgonya, a hús és a sajt -
                  az idegek számára fontos tápanyagokat tartalmaznak.
                  A magnéziumnak szintén nagy jelentősége van az idegi fájdalmak
                  megelőzésében, kezelésében, mivel ez az anyag is felelős
                  izmaink és az idegeink feszültségéért. Sok található a
                  kukoricában, az almában, a citrusfélékben és a sötétzöld
                  zöldségekben: brokkoliban, spenótban, mangoldban.
                  Görcsoldó burgonya
                  Akinek időnként fájdalmasan begörcsöl a vádlija, vagy
                  éjszakáit lábizomgörcsök rontják el, annak nagy
                  valószínűséggel magnéziumhiánya van. Ugyanígy magnézium
                  hiányára utalhat az izomrángás, a belső nyugtalanság, a
                  szédülés és az általános gyengeségérzet is. Ilyenkor az a
                  legjobb terápia, ha lazító növényi élelmiszert fogyasztunk!
                  Elsősorban zöld színű zöldségeket, gabonaféléket, illetve
                  burgonyát, banánt és bogyós gyümölcsöket. Emellett igyunk meg
                  naponta 2 liter magnéziumtartalmú ásványvizet!
                  Ribizlit a nőknek
                  A gyulladásos folyamatok, valamint bőrpanaszok a telítetlen
                  ómega-6 zsírsavakkal enyhíthetőek. Ezek alakítják át ugyanis a
                  gamma-linolsavat, amelynek a hiányát főképpen olyan nőknél
                  mutatták ki, akiknél a menstruáció előtti időszak problémákat
                  okoz. Az ómega-6 zsírsavak jó forrásai a hidegen sajtolt
                  olajak, mint például az aszat-, a napraforgó-, a dió- és a
                  búzacsíraolaj. Napi egy evőkanál ezekből (például a salátára
                  csepegtetve) már fedezi a szükségletünket.
                  Mivel a menstruáció előtti panaszokat enzimhiány is okozhatja,
                  ilyen esetben kérjük ki az orvosunk tanácsát. Ebben az esetben
                  ugyanis az ómega-6 zsírsavakból nem képes a szervezet elegendő
                  gamma-linolsavat képezni - vagyis nem tud elegendő fájdalom-
                  és gyulladáscsökkentő prosztagladin sem termelődni. Ilyenkor
                  érdemes hát sok gamma-linolsavat tartalmazó anyagot
                  fogyasztani, például ligetszépe olajat, borágómagolajat,
                  valamint a fekete ribizli mag -kivonatot.
                  [forrás: Ideál Reforméletmód Magazin]


                  A szerotonin csillapítja a fájdalmat. Ám ahhoz, hogy az
                  agyunkban szerotonin képződhessen, fehérjeépítő triptofánra
                  van szükség: ugyanis ez az anyag kell e nurotranszmitter
                  előállításához.

 

 


    

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü