Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Kábítószer
Kábítószer : A kábítószerpiacot elárasztották az új drogok!

A kábítószerpiacot elárasztották az új drogok!


A kábítószerpiacot elárasztották az új drogok!

Az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok az utóbbi két évben elárasztották a magyar feketepiacot; a klasszikus ecstasy tabletták használata visszaszorult, és ma már a mefedron a legnépszerűbb anyag - mutatott rá Nagy Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértője Budapesten, a Magyar ENSZ Társaság sajtótájékoztatóján.
 

Az ORFK bűnügyi szakértői és kutató intézetének vegyészmérnöke elmondta: a bő egy éve megjelent mefedron a kábítószerek feketepiacának már majdnem 45 százalékét uralja, háttérbe szorította az amfetamint; előbbinek már kétszer nagyobb az előfordulási gyakorisága a kábítószergyanús anyagok között.

A Magyar ENSZ Társaság tájékoztatóján a bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) éves jelentését ismertették. A világszervezet kábítószer-ellenes egyezményeinek megvalósulását ellenőrző INCB egyik fontos megállapítása szerint a világon egyre nagyobb mennyiségben termelnek dizájner drogokat; ezeket - a törvények megkerülése érdekében - a tiltólistákon szereplő hatóanyagok apró módosításával, molekuláris szerkezetének megváltoztatásával állítják elő.

Nagy Gábor az INCB jelentésével kapcsolatban - annak mintegy magyarországi olvasataként - arról beszélt, hogy további új vegyületek megjelenése várható, "a szintetikus drogok több családja nagy sebességgel mutálódni kezdett". Azt mondta, a kábítószerpiacot húsz éve nem árasztotta el annyi új szer, mint 2009 óta, a leggyorsabban terjedő drogok között vannak a szintetikus kannabionidok.

Rámutatott, hogy az új vegyületek megjelenése jelentős szakmai kihívás a magyar és a külföldi laboratóriumok számára egyaránt, ugyanis nagy nehézségekbe ütközik az új vegyületek azonosítása. Ez különleges vizsgálatokkal, például spektrumanalízissel történik; volt olyan vegyület, amelyet magyar szakemberek azonosítottak először - tette hozzá.

Nagy Gábor elmondta, hogy az ORFK bűnügyi szakértői és kutató intézete egyebek mellett a bűnügyekben lefoglalt kábítószergyanús anyagok vizsgálatával foglalkozik, egyebek között a túladagolás szempontjából is legfontosabb két hatóanyag, a heroin és amfetamin előfordulását figyelik. Negyedéves hírlevelükben az új szerek megjelenéséről is beszámolnak, szükség esetén azonnali riasztásokat adnak ki.

Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-ellenes munkacsoportjának vezetője kifejtette: az INCB kábítószer-jelentésében felhívta a nemzeti ellenőrző hatóságokat, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket az új típusú drogok előállításának, csempészetének és használatának visszaszorítására.

A szakértő arról is beszélt, hogy a kábítószer-csempészetet alapvetően a korrupció teszi lehetővé: a drogpiacon keletkező hatalmas profit messze meghaladja az állami intézmények pénzügyi forrásait, a kábítószer-használat ellenőrzésére és visszaszorítására létrehozott hatóságok sok esetben maguk is a korrupció áldozataivá válnak.


Forrás: MTI

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü