Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Daganat
Daganat : Biológiai terápia a mellrákra

Biológiai terápia a mellrákra

Minden tizedik nő megtapasztalja életében, hogy mit jelent az emlődaganat.

 
Népszabadság • Ö. Z.  • 2005. augusztus 16.

 Egyötödük a betegség agresszív, gyors lefolyású válfajában, a HER2 pozitív emlőrákban szenved. Nekik jelenthetnek reményt azok az eredmények, amelyekről az amerikai klinikai onkológusok orlandói találkozóján számoltak be.

A kombinált terápia csökkenti a kiújulás veszélyét

Az áttétet is adó, HER2 pozitív emlőrákos betegek között végzett kétéves klinikai vizsgálat adatai szerint a célzott biológiai kezelés alkalmazásával a korábbiakhoz képest megduplázódott a hosszú távú túlélők száma - tájékoztatta lapunkat Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájának docensnője. Első lépésként két csoportba osztották a betegeket. Az egyikben a hagyományos kemoterápiát a célzott, HER2-ellenes biológiai terápiával kombinálták, a másik csoport tagjai a kemoterápiát kapták. A kezelés megkezdése után három évvel kétszer annyi beteg élt a kombinációs (biológiai plusz kemoterápiás) kezelésben részesülők közül, mint a másik csoportból.

Egy másik beszámolóban még a nem áttétes emlőrákos HER2 pozitív betegeknél kipróbált biológiai kezelés eredményeit ismertették. Az egyik csoportnál itt is a kombinált, a másiknál pedig a hagyományos kemoterápiát alkalmazták. A négyéves megfigyelési időszakban a kombinációs kezelésben részesülő betegek csoportjában 50 százalékkal kevesebb volt a daganatos kiújulások száma, mint a kontrollcsoportban.

Jelenleg - ahogy világszerte - hazánkban is az áttétes HER2 pozitív emlőrákos betegek számára elérhető ez a kombinált kezelés - 2005. április 1-jétől 100 százalékos tb-támogatással -, de várható, hogy bő egy év múlva már a korai stádiumú, még nem áttétes emlődaganatos betegek számára is javasolható lesz.

     

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü