Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Daganat
Daganat : A myeloma multiplex jellemző tünetei

A myeloma multiplex jellemző tünetei

A betegeknek könnyen lehet csonttörése, fáradtnak, kimerültnek érezhetik magukat, veszthetnek a testsúlyukból, gyakran szenvednek fertőzéses betegségekben.


A myeloma multiplex tünetei attól függenek, hogy a betegség mennyire előrehaladott stádiumú. A betegség kezdeti szakaszában egyáltalán nincsenek tünetek. Amennyiben van tünet, a betegek általában csontfájdalmat észlelnek, gyakran a hátukban vagy a bordáikban. A betegeknek könnyen lehet csonttörése, fáradtnak, kimerültnek érezhetik magukat, veszthetnek a testsúlyukból, gyakran szenvednek fertőzéses betegségekben. Előrehaladottabb stádiumban más tünetek is jelentkezhetnek: émelygés, hányás, székrekedés, vizeletürítési problémák és a lábak gyengesége vagy zsibbadása. Ezek a tünetek a myeloma multiplexnek nem biztos jelei, más betegségek kórjelzői is lehetnek.

 

Hogyan fedezhető fel a betegség? Myeloma multiplex kiderülhet egy rutin fizikális vizsgálat során is, mielőtt a beteg észlelné a betegség tüneteit. Amennyiben a betegnek vannak tünetei, az orvos felveszi a személyes és családi anamnézist, és fizikális vizsgálatot végez. Az általános egészségi állapot ellenőrzése után az orvos kérhet más kiegészítő vizsgálatot is, hogy kiderítse a tünetek pontos okát. Amennyiben a betegnek csontfájdalma van, a röntgenképek megmutathatják, vannak-e károsodott vagy eltört csontok. Megvizsgálják a beteg vér- és vizeletmintáit is, hogy magas-e egy ún. M-fehérje nevű antitest fehérje koncentrációja. Az orvos myeloma sejtek után kutatva csontvelő-aspirációt vagy csontvelő biopsziát is elrendelhet. Aspiráció esetén az orvos egy tűt szúr a csípőcsontba vagy a szegycsontba, hogy a csontvelői folyadékból és sejtekből mintát vegyen. Biopszia esetén az orvos nagyobb tűt használ, hogy a csontvelő szilárd szövetéből vehessen elemezhető mintát. Ezután egy patológus vagy maga a hematológus mikroszkóp alatt megvizsgálja, hogy a mintákban található-e myeloma sejt.

 

A beteg kezelésének megtervezéséhez az orvosnak tudnia kell a betegség stádiumát, kiterjedtségét. A beteg fizikális vizsgálatának, vér- és csontvelő vizsgálatának eredményei segítenek az orvosoknak abban, hogy meghatározzák a betegség stádiumát. Általában szükség van 24 órás gyűjtött vizelet vizsgálatára is, mellyel a vesék állapotáról lehet fontos információkat nyerni. Ezen kívül a stádium-meghatározás általában egy sor röntgen-vizsgálatot is magában foglal, a csontokban elhelyezkedő tumorok számának és nagyságának meghatározása érdekében. Néhány esetben MRI vizsgálatot is kell végezni.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü