Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Gyógyító alternatívák
Gyógyító alternatívák : Tengeri algákkal építik a csontokat

Tengeri algákkal építik a csontokat

Egy algákból kivont összetevővel jelentősen felgyorsítható a csontnövesztés, melynek számos területen nagy hasznát veszik


 
 
 

A csontépítés, az emberiség régi vágya valóra vált, s mostanában különösen sokat ígér egy új segédanyag, amelyet tengeri algákból nyernek. A bécsi Általános Kórházban (AKH) tartott száj-, áll és arcsebészeti kongresszuson beszámoltak arról, hogy az algákból készült segédanyag, valamint az a tény, hogy a csontépítő sejtek, az úgynevezett oszteoblasztok már egy ideje laboratóriumban is szaporíthatók, kiváló eredményeket tesz lehetővé a csontépítésben.

Az eljárás során a sejttenyészeteket összekeverik a segédanyaggal, és ezt használják fel az építésre. Az anyagot tengeri algákból nyerik, s azért alkalmas különösen a csontépítő sejtek befogadására, mert nagyon hasonló a természet által az algáknál és az emberi csontnál alkalmazott vázkonstrukció.

Bizonyos algák meszes vázából - amelynek mikroszkópikus struktúrája erősen hasonlít az emberi fog anyagának struktúrájára - eltávolítják az algák proteinjét, s annak helyére "költöznek be" az oszteoblaszt sejtek. A segédanyagot úgy három év alatt teljesen felemészti a segítségével keletkező emberi csont.


Különösen alkalmas az anyag olyan elváltozások kezelésére, ahol valamilyen mélyedésbe helyezhető, és ott azután "nyugodtan dolgozhat". Ewers professzor példaként a fogágyat hozta fel.

Az eljárást közel 15 éve alkalmazzák, és úgy tűnik, hogy még a természetesen nőtt csontnál is jobb, a fogbeültetéseknél például a 15 év alatt mintegy 1000 olyan beavatkozást végzett, amelyhez előbb a csontot kellett kiépíteni, hogy implantátumot tudjanak beültetni: ezek közül máig mindössze 5,4 százalék mondta fel a szolgálatot, vagyis az épített csont "jobbnak" bizonyult a valódinál, amelynél nagyobb lenne a vesztesség ennyi idő alatt.

Az eljárás kidolgozója, Dr. Rolf Ewers, az 1400 résztvevővel zajló bécsi kongresszus elnöke elmondta: az anyag különlegessége, hogy természetes eredetű.

Hozzátette, az eljárásban nem a kémiának van szerepe, hanem inkább annak, hogy az algákból nyert anyag nagyon porózus, és ezért hatalmas felületet kínál, márpedig a csontépítő sejtek úgy szaporodnak, hogy keresnek valamit, amihez támaszkodhatnak.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü