Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     

Mentális betegségek
Mentális betegségek : Éjszakai birkózás az érzelmekkel

Éjszakai birkózás az érzelmekkel

Alvás közben valamennyi sejt – a bőrtől az izmokig – jóval gyorsabban regenerálódik. Ezzel magyarázható, hogy miért érezzük az alvás szükségét, amikor betegek vagyunk.

Éjszakai birkózás az érzelmekkel Saját szervezetünk kényszerít minket ilyenkor a lassításra, hogy eredményesebb legyen a küzdelem a baktériumokkal és a vírusokkal.

Harag, féltékenység, stressz
Számos szakértő úgy tartja, az álom arra is szolgál, hogy elménk feldolgozza a napközben megélt problémákat. Megbirkózzon olyan érzelmekkel, mint harag, féltékenység, frusztráció – annak érdekében, hogy mindezek ne halmozódjanak fel bennünk, és stressz formájában ne okozhassanak kárt.

Sok ember viszont úgy gondolja, hogy az álom misztikusabb valami, amely az embert összekapcsolja egyfajta szellemi beteljesüléssel. Mások a jövőt igyekeznek kiolvasni belőle. Az ókori kultúrák kapcsolatot láttak az álom és az ember fizikai-szellemi egészsége között.

Az alvás típusai
Az alvásnak különböző szakaszai vannak. Az ellazulást, majd az álomszerű epizódokat követi a mély alvás. A test ekkor regenerálja szöveteit és állítja helyre energiaszintjét. Az éjszaka első felére esik. Erre a szakaszra a kamaszkorban, illetve terhesség idején van a legnagyobb szükség.

Az álomszakaszra az éjszaka második felében kerül sor. Aki hisz abban, hogy álmai segíthetnek a problémák megoldásában, összpontosítson erre a periódusra. Az igazán jó éjszakai pihenéshez valamennyi szakaszra szükségünk van.

Hangsúly a minőségen
Az alváshiány lassíthatja a reakcióidőt, továbbá fáradtságot, lehangoltságot okozhat, és csökkenti a szellemi teljesítőképességet. Normális esetben ez szerencsére könnyen korrigálható egy kiadós alvással. A hangsúly azonban nem mindig a mennyiségen, hanem a minőségén van. Kilenc vagy annál több órai alvás nem feltétlenül egészséges.

A legtöbb embernek elég hét óra, sőt hatórás, nyugodt alvás bőven felér egy kilencórás, kevésbé nyugodt pihenéssel. A jó éjszaka vidámabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz, míg azok, akik hat óránál kevesebbet, illetve tíz óránál többet alszanak, ingerlékenyebbek.

Elég?
Ha az alábbiak közül kettő vagy több állítást érzel igaznak, akkor valószínűleg nem alszol eleget, vagy legalábbis nem megfelelő módon.

– Nehezen ébredsz, hiába csörög az óra.
– Nehezen kászálódsz ki az ágyból.
– Úgy emlékszel, korábban több energiád volt.
– Hétvégeken sokáig alszol.
– A nap folyamán mindig koffeinre, nikotinra vagy egyéb serkentőkre van szükséged.
– Többször elszundítasz.
– Gyakran ásítasz napközben.
– Karikás a szemed.
– Már hiányzik a lelkesedés.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü