Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Szex
Szex : Gátizomtorna: inkontinencia, vizelettartási zavar gyógymódja

Gátizomtorna: inkontinencia, vizelettartási zavar gyógymódja

A gátizomtorna az inkontinencia, a vizelettartás zavarának legegyszerûbb gyógymódja, egyben a megelõzés hatékony eszköze is, és igen jelentõs pozitív hatással van a szexuális élet minõségére.


Megdöbbentő tények a Kriston Intim Tornáról és a Kegel gyakorlatokról

 

A TORNÁRÓL. . .

A gátizomtorna az inkontinencia, a vizelettartás zavarának legegyszerûbb gyógymódja, egyben a megelõzés hatékony eszköze is, és igen jelentõs pozitív hatással van a szexuális élet minõségére.
Elsõsorban a nõket érintõen, három inkontinencia fajta esetében alkalmazható.

Az un. stressz inkontinencia, amely hasûri nyomásfokozódáskor, azaz köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés, lépcsõzés, futás, ugrás, tornázás alkalmával jelentkezõ akaratlan vizeletcsepegést jelent.

Kezdeti stádiumban, enyhesúlyos esetben 3-6 hét alatt, középsúlyos esetekben 8-10 hét alatt teljes mértékben megszüntethetõk a tünetek.

Utóbbi esetben az elektroterápiás kiegészítõ kezelés még gyorsabb gyógyulást eredményez. Súlyos esetben - testhelyzet változtatáskor, járáskor is elfolyó vizelet esetén – mûtéti megoldás szükséges, de annak eredményességét a kiegészítõ torna mindenképpen elõsegíti.

A vizeletcsepegési tünetek megszünésével sem szabad a tornát soha abbahagyni, mert azok visszatérnek!
A késztetéses inkontinencia hirtelen sûrgõs, tarthatatlan vizeletürítési kényszerérzettel jár, amely a speciális torna mellett gyógyszeres kezelést is igényel, hasonlóan a kevert inkontinencia formához, amely a kettõ együttes meglétét jelenti.

A leggyakoribb a stressz inkontinencia, amely már várandósság alatt is, vagy szülés után, illetve változó korban okozhat gondot, de elõfordulhat bármely életkorban, valamint ritkább esetben férfiaknál is prosztata mûtét után.


Az ok egyszerû, a medence un. kimenetét, belsõ-alsó részét lezáró, a hasûri szerveket alátámasztó medencefenéki izmok, vagy egyszerûbb szaknyelvi megnevezéssel, a gátizmok gyengesége, csökkent mûködõképessége.
Ezen izomcsoportot – amely intim testrészünk láthatatlan izmait képezi – fõképp a nõknek ugyanúgy folyamatosan edzeni kell, mint testünk egyéb izmait.

Ugyanis 25-30 éves kortól – az ülõéletmód hatására méginkább – az izmok tömege, ereje, rugalmassága elkezd folyamatosan csökkeni. Így van ez intim izmainknál is, melyek kezdõdõ elgyengülésének vitathatatlan és kellemetlen tünete az akaratlan vizeletcsepegés, fent említett „stressz”, azaz „terheléses” helyzetekben.

Az intim izmokat erõsítõ tornát, valamint azok helyes mûködtetésének és erõsödésének mûszeres visszajelzési-mérési módszerét az amerikai Dr. Arnold Kegel szülész-nõgyógyász professzor fedezte fel a gyógyító tudomány számára több, mint ötven évvel ezelõtt. Módszerének egyszerû négy gyakorlatát - korcsoportra és nemekre való tekintettel is - azóta orvosok, gyógytornászok továbbfejlesztették, és alkalmazzák szerte a világban a klinikai gyógyításban, ill. a megelõzésben. Az egészségügyi etika és a szerzõi jogszabályok alapján, a felfedezõt is tiszteletben tartva, nemzetközileg manapság is „kegelek”, Kegel-gyakorlatok, vagy az általános „medencealapi-izom tréning”- „pelvic floor muscle training, PFMT ”- szakmegnevezéssel illetik a módszert, melynek részét képezik a gyógyulást-megelõzést segítõ egészségügyi, egészségnevelési, életmód változtatási ismeretek is.

A speciális torna a keleti kultúrákból ered, ahol anyáról leányára szálló titkos tudomány volt és ma is az, elsõsorban a minõségi szexuális élet megélésére a férfi és nõ számára. Ezért alkalmazza szintén eredményesen a „kegeleket” a szexuálterápia. Minden intim torna módszer a vonatkozó egészségügyi ismeretek átvett feldolgozása, és szakszerû, vagy szakszerûtlenül "túlfantáziált" alternatív gyakorlatvariációja a Kegel-gyakorlatoknak, de nem más, és nem "magyar" felfedezés!!

A leghatékonyabb gyakorlatvariációk összeállításának lényege ugyanis, a gátizmok, a medencefenéki izmok és a medence környéki mélyizmok funkcionális anatómiai mûködésének, beidegzésének, idegélettani viselkedésének pontos ismerete, amely behatárolja azok akaratlagos mûködtetését, és kizárja az egyes gátizomrészek, záróizmok, medencefenéki izomrészek, –szubjektív érzeteken és félrevezetõen más izmok mozdításán alapuló – külön-külön mûködtetési lehetõségét!

A szakszerûtlenül "túlvariált" gyakorlatsorok jelentõsen rontják a gátizomtorna hatékonyságát, eredményességét, a fõ izomcsoportok megerõsödésének lehetõségét és mértékét!

KIKNEK SZÜKSÉGES A TORNA FELTÉTLENÜL?

Nők részére

- akiknek gyenge az izom- és kötõszöveti rendszere,
- kismamáknak szülés  elõtt  és  után,
- változó korban lévõknek,
- állandó ülõmunkát, vagy  nehéz  fizikai  munkát  végzõknek,
- krónikus köhögéssel küszködõknek,
- nagyon intenzív testedzést végzőknek,
- túlzottan elhízottaknak,
- alhasi  mûtéten  átesetteknek,
- gyenge végbélzáróizommal rendelkezõknek. 


Férfiak részére:


- prosztata műtét után,
- aranyér betegség kezelésére,
- végbélzáróizom gyengeség esetén,
- potenciazavar kezelésére.

 
A TORNA LEGFÕBB EREDMÉNYEI, JÓTÉKONY HATÁSAI !

- megelõzi  és  megszünteti  az  akaratlan  vizelet- és székletvesztést,

- megelõzi a méh, húgyhólyag, végbél süllyedését, illetve segít azok megszüntetésében,

- megelõzi az aranyeres bántalmakat ill. segít  kezelésükben,
- segít a a menstruációs fájdalmak oldásában,
- segíti a szülés és alhasi mûtétek utáni regenerálódást,
- jelentõsen javítja a szexuális élet minõségét, fokozza az orgazmuskészséget.

A KEGEL-GYAKORLATOKRA épülõ gátizomtorna módszer és a KRISTON INTIM TORNA fõbb jellemzõinek szakmai összehasonlítása a nemzetközi - Evidence Based Medicine és Physical Therapy - szakirodalomra és klinikai gyakorlatra, különösen Kari Bo at al.: Physical Therapy for the Pelvic Floor - Bridning Science and Clinical Practice - c. szakmai kiadványra alapozva:

A módszerek egészségügyi, szakmai eredete, tartalma, eredményessége, alkalmazása, oktatása

1. Kegel-gyakorlatokon alapuló gátizomtorna módszer

Dr. Arnold Kegel szülész-nõgyógyász által, az 1950-es évektõl (1948-ban elõször tudományosan publikált) alkalmazott "medencefenékizom tréning" módszer, az inkontinencia gyógyítását szolgálta.

Késõbbiekben a szexuálterápia is átvette és alkalmazta a nõi orgazmuskészség fejlesztésére és a férfi potenciális képességek zavarainak megoldására. Így két irányban fejlõdött tovább.

Hazánkban - az egészségügyi szakirodalmakon kívül - elõször 1986-ban jelent meg leírása a nagyközönség számára, az "INTIM" c. ismeretterjesztõ lap, májusi számában, melyet Esztergomi László szexuálpszichológus szerkesztett.

Az alap Kegel-gyakorlatok módszere 4 db, a záróizmok lassú,megtartott (állóképesség fejlesztés), maximális erõs (erõfejlesztõ) és gyors (gyorsaságfejlesztõ) összeszorításából, a medencefenékizomzat megemelésébõl ( Kegel-lift gyakorlat) álló egyszerû gyakorlatsor, amely fokozatosan emelkedõ ismétlésszámmal, a napi 150-200 szorítás fokozatos elérését határozza meg, négy hónapon keresztül való gyakorolással az eredményesség eléréséhez. Nem a vizeletelzárás gyakorolása, amely próbaként való 2-3-szori ismétlése, csupán a záróizmok mûködõképességének ellenõrzésére és megérzésére szolgál!

A módszer eredményessége, a Kegel által megalkotott mérõeszköz, a"hüvelyi szorítóerõ" mérésével is igazolt volt.

A "gátizomtorna" olyan medencefenéki izom tréningmódszer , amelyet a Kegel-gyakorlatok alapján, egyes vonatkozásokban továbbfejlesztve, az Evidence Based Medicine (EBM) I.A ajánlás - a legmagasabb szintû - kategóriába sorolnak az inkontinencia rehabilitációjában.

Így alkalmazzák - a legmegbízhatóbb tudományos bizonyítékokon alapulóan - , a nemzetközi egészségügyi gyógyító-megelõzõ gyakorlatban világszerte - az USA-tól, Japánon, az európai országokon át Ausztráliáig, "pelvic floor muscle training" - PFMT megnevezéssel - valamint gáti reedükációnak, vagy kontinencia tréningnek is neveznek a francia, vagy a német változatban.

Módszertanuk tudományos alapját mégis"egységesen" az orvosi kórélettan, neurológia, idegélettan képezik, azaz a záróizmok, gátizmok és medencefenéki izmok beidegzés szerinti mûködtetése, valamint a több évtizedes tapasztalatokkal bõvülõ nemzetközi szakirodalom, klinikai gyakorlat és fizioterápiás protokollok határozzák meg!

Az adatbázisok közül az EBM szempontjából kiemelten fontos a Cochrane Library. A Cochrane-együttmûködés(CE) olyan, nem profitérdekelt nemzetközi szervezet, amelynek célja, hogy egészségügyi kérdésekben a legmegbízhatóbb információkat, randomizált vizsgálati anyagokat, szisztematikus összefoglalókat gyûjtse, frissítse, naprakészen tartsa és terjessze.

Az intim izmok orvosi neurológiai törvényszerûségeinek, csak(!) a beidegzés szerinti mozgathatóságának rövid lényege, hogy a záróizmok - húgycsõ külsõ záró , hüvely körüli, végbélzáró - differenciáltan nem, csak egyszerre tudnak mûködni az emberi testben, így nõknél, férfiaknál, gyermekeknél egyformán!

Ennek alapján a záróizmok önállóan nem erõsíthetõk, valamint a gátizomzattal egyetemben oldalra kimozdításuk sem lehetséges!

Ezért a gyakorlatsorok sem lehetnek túlvariáltak, mert objektív okok alapján nem kivitelezhetõk!

A legújabb nemzetközi klinikai módszertani tendencia is a medencefenéki izmokkal funkcionálisan együttmûködõ, a medencetájéki mélyizmokkal való, funkcionálisan együttes erõsítést célozza, és nem az izommûködtetés Kriston-féle erõltetett széttagolását. Igy a Kegel-gyakorlatokra alapozott gátizomtorna módszer megérthetõ, pontosan megérezhetõ mindenki számára, könnyen elsajátítható, hatékony, egyszerû gyakorlarsorból áll, és teljes egyértelmûségénél fogva nem indukál hibás gyakorlat végrehajtásokat, káros mozgáselemeket.

Hazánkban a szakképzett oktatókat azon gyógytornászok képviselik, akik a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Fizioterápia Szak speciális továbbképzésében részesülnek.

Eredményessége kórházi mûszeres vizsgálatok, mérések alapján bizonyított, amely szerint a "hüvelyi szorítóerõ", azaz a medencefenéki izom ereje, átlagban mintegy háromszoros, 285% fejlõdést tud elérni, állóképessége, azaz megtartóereje( az összeszorítás mp-ben mért megtartása), mintegy ötszörös, 485% fejlõdést tud elérni 10 hét alatt.

Az egyes egyéneknél elérhetõ eredményesség sok mindentõl függ, de elsõsorban a gyakorlatok megértésétõl és az érintettek megfelelõ gyakorolási készségétõl! Így általánosságban egyetlen egy módszer sem mondhatja el magáról, hogy 100%-os gyógyulási sikert tud elérni!

További lényeges momentum, az egyén és intim izomzata erejének alapállapota, amihez az alapgyakorlatokat fejlõdõ tendenciával meghatározottan kell igazítani! Így a "személyreszabottság" csakis, vagy mûszeres, objektív "hüvelyi szorítóerõ" mérés alapján, vagy a szubjektíven tapasztalt, egyéni izommûködtetési "teherbírás", az elfáradás figyelembe vétele alapján határozható meg!

Csak egy kérdõív alapján megítélt "személyreszabottság" megállapítása szakmailag komolytalan!

Lényeges megtalálni az egyén számára legbiztosabb és legkifejezettebb izommûködtetési érzeteket adó 1-2 testhelyzetet (oldalt, vagy hátonfekvés, ülés) is.

Ezért van szükség a gyakorló órákra, hogy ez , valamint a terhelés rugalmas, egyéni fejlõdése kiderülhessen, és az egyéni felmerült problémák, a gyakorlatok "biztos jólvégzése" is folyamatos szakmai figyelmet kapjanak!

Ez a személyreszabottság! A lényeg, naponta elvégezni az adott egyszerû gyakorlatsort, akár részletekben is, fejlõdõ ismétlésszámmal, de elvégezni bárhol, mert a ceremónikus esti nekikészülõdés sokszor nem tud létrejönni, elmarad ma is és holnap is, és így nem is érhetõ el a megfelelõ erõsödés!

Ülõ helyzetben is bátran lehet gyakorolni, amint azt a nemzetközi gyakorlatban is alkalmazzák, fõleg az egészséges, megelõzés céljából tornázóknak, kivéve a középsúlyos, II. fokú stresszinkontinenciától szenvedõket !

Semmilyen tudományos vizsgálat nem bizonyítja, hogy káros az ülõ helyzet, mint terhelt testhelyzet!

A fekvõ helyzet azoknál ajánlott a gyakorolás kezdetén, akiknek nagyon gyenge a gátizomzata, és a gravitáció kikapcsolásával így könnyítettebbé válik a medencefenék megemelkedése és erõsödése.

A nemzetközi klinikai gyakorlat is az egyéni alapállapothoz alakított rugalmassággal dolgozik, melynek kialakításában nagy szerepe volt és van, a világszerte elismert Kari Bo norvég gyógytornász-testnevelõ tanárnak, aki az 1970-es évek eleje óta végzi kutató és gyógyító munkáját, és ma már a fizioterápia professzora!

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja a hüvelyi súlyok, vagy a hüvelyi, ( férfiak számára anális) szondával ellátott, un. biofeedback ( hanggal, vagy fénnyel visszajelzõ) medencefenéki izmokat, gátizmokat erõsítõ készülékek eredményességét is.

A hüvelyi súlyok is EBM I.A ajánlás kategóriába tartoznak a stressz inkontinencia rehabilitációja vonatkozásában.

Alkalmazásuk mindenképpen ajánlott azon esetekben, ha valaki nem érzi a medencealapi izmai megfelelõ mozdítását.. A súlyok "akaratlanul" is összehúzásra késztetik azokat, mert egyébként kicsúsznak a hüvelybõl, és így tudatosulni tud az akaratlagos mûködtetés, és megérezhetõ egyúttal a záróizmok, gát- és medencealapi izmok természetes, beidegzés szerinti "összmûködése"! Semmilyen klinikai vizsgálati bizonyíték nincs azok hüvelyfal károsító hatásáról, vagy akár aranyér elõidézésérõl!

A Kegel-gyakorlatokra alapozott gátizomerõsítõ módszer az egészségügyben akkreditált módszer, melynek részét képezik a kapcsolódó anatómiai, kórélettani, idegélettani, egészségügyi, egészségnevelési elméleti ismeretek és életvezetési tanácsadás. Részét képezik továbbá a végzendõ gyakorlatsor pontos kivitelezéséhez szükséges, az izommûködést tapintással és különbözõ testhelyzetekben is egyértelmûen megéreztetõ gyakorlatok és próbák, valamint az erõsítési terv, amely az alapgyakorlatokra épített rugalmasan, fokozatosan fejlõdõ tendenciájú tréning program. Elsajátítása történhet rövid, lényegretörõ 4 órás alaptanfolyam + gyakorló órák keretében, illetve gyógytornászok alkotásaként készült szakkönyv (Tápainé-Kovácsics-Friedrichné: Gátizomtorna), vagy DVD (Sasvári Éva: Intim Torna - A gátizmok gyógytornája) segítségével.

2. Kriston Intim Torna módszer szakmai eredete, bemutatása, tartalmának, felnõttképzésének szakmai értékelése

Eredetét tekintve medencefenéki izom erõsítõ tréning, amely szerzõje által hirdetetten "1986-ban, természetesen felbukkant tudás", szexgimnasztika néven. Valójában a módszer alapvetõen a Kegel-gyakorlatok és kapcsolódó egészségügyi, szexuálterápiai, egészségnevelési ismeretek adaptálása, melyre Kriston elsõ könyvében még hivatkozik is önmaga igazolására! Szerzõje késõbbi hirdetése szerint viszont "saját felfedezésû, egyedi" módszer, a laikusok számára érthetõbb, "intim torna" elnevezéssel, a szakirodalmak (hivatkozás nélküli) folyamatos adaptálásával, a téves saját elméletek (pl.a záróizmok elöl-hátul önálló, elkülönített mûködése, mûködtetése) folyamatos korrigálásával is fejlesztve!

A köznyelvi megnevezés újdonsága okán, a tartalom is teljesen újnak való beállításával - számos publikációban, a második, átszerkesztett Kriston könyvben is - , már "saját felfedezésként" hirdetett módszer, 1986. évtõl, a Kegel gyakorlatokat ismertetõ "INTIM" c. szexuálterápiai ismeretterjesztõ lap cikke megjelenésének évétõl eredeztetve tevékenységét!

A Kriston módszer , egyre bõvülõ változtatásokkal, de lényegi tartalmát, gyakorlatanyagát tekintve, a már feltalált Kegel-gyakorlatok "medencealapi izomzat erõsítõ tréning"-je, és eredményessége is alapvetõen ennek köszönhetõ! Az elmúlt évek folyamán, a Kriston Intim Torna módszer testnevelõ tanár szerzõje testnevelés-, edzéselméleti kiegészítésekkel és egészségnevelési-szexuális-mentális ismeretek összegyûjtött és folyamatosan kiegészülõ anyagaival bõvült. Így napjainkra népszerû, már 12 órás egészségügyi személyiségfejlesztõ tréninggé vált, melynek lényege továbbra is az intim torna gyakorlatok megtanítása az inkontinencia megelõzésére, gyógyítására, valamint a medencefenéki izmok megerõsítéséhez kapcsolódó egyéb pozitív hatások (szexualitás, menses, stb..) érvényesítésére.

A medencealapi izomzat megerõsítését szolgáló, a kegeleket kiegészítõ módszertana a testnevelés tudományokból átvett, a végtagok és törzs izomzata megerõsítésének edzéselméleti ideológiája, - ahogyan azt egy testnevelõ tanár tanulja - a mozgástanulás és -tanítás egyszerû lépéseibõl a bonyolult felé haladva, valamint a gyorsaság, az ügyesség fejlesztésének edzéselméleti alapjai, melyek nem adaptálhatóak a medencefenéki izmok megerõsítési módszertanára!

Ugyanakkor nem hasonlíthatóak a mimikai izmok mûködéséhez - az arc és a száj körüli izmok, kétoldali, elszigetelt külön-külön mûködtetéséhez - sem, miután azok agykérgi irányítású, valamint perifériás(testtájéki) beidegzése egészen más rendszerû!!

Néhány szakorvos támogatásával - akik járatlanok a módszertanban - tudományosan teljes mértékben megalapozottnak tûnik a módszer, holott éppen a lényegét, az intim torna módszertanát, a Kegel gyakorlatokat kiegészítõ gyakorlatanyagát illetõen nem az, melyet a neuroanatómiai és neurofiziológiai tudományos tények bizonyítanak!

A medencefenéki izomzat - megfelelõ agykérgi területek meghatározó beidegzése alapján - nem alkalmas a "megideologizált algoritmus fantázia, széttagolt irányításfejlesztési gyakorlatok" kivitelezésére, mert éppen az ellenkezõ mozgáskoordináció, a minél egységesebben és erõsebben két oldalról középre záró és a húgyhólyagot, méhet, végbelet minél magasabban alátámasztó funkció a feladata, ezen szervek "prolapsusának", "elõesésének", azaz "lesüllyedésének" megakadályozásában!

Az un. "gyûrûs" záróizmok objektív mozgáslehetõsége és feladata a szoros "körzárás", a vizelet- és széklettartalom biztonságos megtartása, így oldalra kimozdításuk nem lehetséges! Ezt a világ egészségügyi szakirodalmai, vizsgálati eredményei egyértelmûen és egyöntetûen bizonyítják!

Ezért nem is található sehol a világon hasonló módszertan ott, ahol orvostudományi, fizioterápiás, egészségnevelési szempontból is jól kontrollált, átfogó, teljes körû szakmai ellenõrzés és gyakorlat mûködik , és a vonatkozó, felhasznált szakirodalom, szerzõi jogi szempontból kötelezõen feltüntetendõ, így nem átnevezhetõ!

Valamint a szigorúbb és egyértelmû jogszabályok alapján, - egészségbiztosítási szempontból is - hozzáértõ hatósági szakmai szûrön kell átmennie egy módszernek az akkreditáláshoz és a felnõttképzési lehetõséghez.

Kriston sajátos "szakmai" elméleti fejtegetései, - melyek fõként a trénerképzésben jutnak kifejezésre -, illetve módszertana bonyolult gyakorlatvariációs leképezõdése nélkülözik a kórélettan, fõleg a neurológiai, idegélettani szakorvosi tudományos megalapozottságát, miután soha, senki nem vizsgálta felül ilyen szempontból módszere tudományos megfelelõségét - holott a módszertan lényege ezen alapul - , illetve azonosságát és különbözõségét a Kegel módszertõl!

Tanításaival ellentétben, a záróizmok beidegzésük alapján elkülönítetten, "mozgásközpont áthelyezéssel" nem tudnak mûködni, és a gátizmokkal, medencefenéki izmokkal egyetemben oldalra sem kimozdíthatók,"masnit"sem lehet kötni velük! A szeméremtájéki "elszigetelt", vagy jobbra-balra mozdító érzetek csupán "szubjektív érzetek" a "hit" segítségével, ami valójában érzéki csalódás adott testhelyzetek és azok variálása kapcsán!

Miután így mindig más testérzet keletkezik a szeméremtest tájékon, más-más külsõ izmok (far-,combizom) "tudattalan, észrevétlen" mûködtetésével, és így - bár akarva-akaratlanul is történik gátizommûködés is, aminek eredménye is van -, de alapjában véve eltereli a figyelmet a lényegrõl, és sokakat teljesen összezavar testi érzeteikben. Ugyanakkor "az érzetek eléréséhez" káros, hasprést elõidézõ mozgásokat is végezhetnek és végeznek is sokan!

Így a téves izomfeszítések magukban rejtik a húgyhólyag, méh, végbél káros süllyedését, a medencefenéki izomzat - haspréssel, lefelényomó hatás következtében való - gyengítését, nyújtását, így az inkontinens tünetek esetleges megjelenését, vagy erõsödését, amint ez a gyakorlatban is számos esetben elõfordul!

Akik szerencsésen nem végeznek rossz mozgásokat, és a felvázolt, sokféle "rávezetõ" gyakorlatot próbálgatják végrehajtani, végül is magas ismétlésszámú, mintegy 100 db egységes záróizomszorítást, gátizomösszehúzást végezhetnek, és máris megvan a Kegel gyakorlatok eredményessége, így nagyon sikeresnek ítélik a Kriston módszert!

A 132%-os "hüvelyi szorítóerõ" fejlõdés a beidegzés szerinti objektív mûködés, azaz a kegelek alapján mûködõ intim izomzat erõsödését mutatja! Az állóképesség fejlõdésére, azaz a záróizmok szorításának másodpercekben való megtartási idejének fejlõdésére nem ismerünk adatokat, sem a gyorsaság mérésére.

Nagyon sokaknak, elmondásuk szerint ugyanakkor az a tapasztalata - akik a Kriston módszert könyvbõl, videokazettáról, ugyanaz áttéve DVD-ére, vagy tanfolyamon próbálják elsajátítani - , hogy megfelelõen fejlett testtudattal, szeméremtesttáji érzetekkel "mást éreznek, illetve nem érzik", amit "ráerõltetve" tanítani akarnak számukra. Mégis önmagukat hibáztatják értetlenségükért, miután nem képesek követni a bonyolult rávezetõ és "irányításfejlesztési" gyakorlatokat, és elsajátítani a gyakorolásra elõírt, 7 db - kegeleket is tartalmazó - gyakorlatok mindegyikét .

Nem bennük van a hiba, csak kevéssé hiszékenyek, mint mások, és jól mûködnek saját, természetes testérzeteik, megfelelõen jó "testtudattal" rendelkeznek!

Sokan azonban feladják, abbahagyják, beletörõdve, hogy nem képesek megérteni a tanítottakat, vagy alávetik magukat a szükséges mûtétnek, ami egyébként elkerülhetõ lenne.

Ma már szerencsére sokan kételkednek is, és keresik az eredeti Kegel módszert, a KIT túltengõ média megjelenése ellenére is! Számos orvos és gyógytornász tapasztalja betegeinél a Kriston módszer gyenge hatásfokát, valamint a betegek zavarodottságát, értetlenségét, önbizalomvesztését!

A Kriston Intim Torna államilag nem elismert, nem OKJ-s, egészségügyi szakképzõ intézmény és szakhatóság által nem minõsített, hitelesített és ellenõrzött módszer!

A KRANDI Kft.(1061 Budapest, Király u. 14. I/5. ) 2001. óta a Felnõttképzésrõl szóló 2001. évi CI. törvény szerint a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ engedélye nélkül végezte felnõttképzését! Így a trénerek számára 2001-2007. között kibocsátott "tanusítványok, szakoklevelek" érvénytelenek, a végzettek KIT tréneri tevékenysége engedély nélküli! A Krandi Kft.-t ezen állami foglalkoztatási szerv a felnõttképzéstõl két évre eltiltotta!

A képzések valódiságának ellenõrzése nyilvános, és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján megtekinthetõ. A Kriston-féle képzés - a hazai jogszabályok szerint - továbbra is szervezhetõ, új alapítású cég, Vital Tréning Kft. (1106 Budapest, Gyakorló u. 4/c IV/17.) számára, ami 2008. június 16-tól, 00126-2008. számon engedélyezett és Pl-2703. sz. alatt 2008. augusztus 27 -tõl akkreditált .

Habár az intim torna egy egészségügyi, egészségnevelési szakmai prevenciós és rehabilitációs, azaz gyógyító-megelõzõ módszer és tevékenység, mégis a Kriston Intim Torna módszer oktatási engedélyeztetése az "Egyéb, más ágazatba nem sorolható képesítések" közé sorolt felnõttképzõ programként bejelentett és akkreditált.

Bár sokan evidensnek hiszik, hogy egészségügyi szakképzés, de nem az!

Így a képzettséget igazoló tanusítvány, oklevél - az inkontinencia prevencióját, rehabilitációját és a kapcsolódó orvos- és egészségtudományokat érintõen - az egészségügy intézményeiben, vagy önálló vállalkozási formában egészségügyi szakmai munkavégzésre nem jogosít!

Egy egészségügyi vonatkozású módszer "minõségét" nem a "megnevezés" levédettsége, hanem a - teljes mértékben - tudományos tartalma határozza meg!

A Magyar Szabadalmi Hivatalnál, csupán a "Kriston Intim Torna", mint "megnevezés" levédett, de nem a tartalom, miután az alapjában véve már egy ismert, régóta alkalmazott egészségügyi módszer.

Ezért az átvett és bizonyított egészségügyi tudományos elméleti és gyakorlati tartalmakon kívül, a Kriston Intim Torna sajátfejlesztésû algoritmus-módszertana, valamint egyéb "önkényes", nem bizonyított egészségügyi megállapításai, tanításai (pl. tampon használat károsító hatása, hüvelyi súlyok erõsítõ hatásának tagadása, stb..!?), az orvostudomány, fõképp az orvosi kórélettan, neurológia, idegélettan, és a fizioterápia tudománya felülvizsgálatára szorul!

 

Akiktől Kegel tanult:

 

http://wudangshanhu.5mp.eu/web.php?a=wudangshanhu&o=fP3g_kmHGJ

 

 

Tetőcserép

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü