Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Szex
Szex : Impotencia - Potenciazavar

Impotencia - Potenciazavar

 

Nem sokan tudják, hogy a legtöbb esetben inkább fizikai, mint pszichológiai okai vannak az impotenciának, és ez legtöbb esetben gyógyítható.

Az impotencia talán a leghomályosabb ága a medicínának a laikus számára az összes orvosi tudományág közül. Két dolog felelos e miatt a nem szerencsés helyzet miatt.

  • Tudatlanság, mitoszok, babonák, a megbélyegzés és a tabuk ,melyek a laikus számára a szexualitáshoz kapcsolódnak.
  • Igen elavult a szemlélet azon orvosok körében, akik máig úgy hiszik, hogy az impotencia nagy részben pszichológiai eredetű.

 

 

Ez a két dolog felelős azért a tényért hogy a legtöbb potenciazavarra nem derül fény, és azon kevésre amelyre igen, azokat sem megfelelően kezelik. Meglepően sokak nézete, miszerint az impotencia pszichológiai és gyógyíthatatlan.

Ez nagyon szomorú hisz a legtöbb potenciazavaros esetnek nem pszichológiai okai vannak és a legtöbb gyógyítható is.

Az impotencia, vagy erectilis dysfunctio ahogy az urológusok hívják, mindig is a középkorú férfiak gyakori rendellenesség volt, és lesz is. Amerikai felmérések szerint a 40 és 70 év közötti férfiak 52% ának van merevedési zavara és ennek ellenére csak töredékére derül fény.

Az általános hiedelemmel ellentétben, a potenciazavar nem egy “mindent vagy semmit” dolog. Laikusok és orvosok egy része is azt hiszi, hogy a férfi vagy képes egy nagyon jó minoségű erekcióra vagy egyáltalán nem. Ennél távolabb semmi nem állhat az igazságtól. A férfiak többsége, akinek merevedési zavara van, rendes vágyat érez, és van erekciójuk is, csak ez az erekció nem elég rigid vagy tartós. Ezért szerencsésebb a merevedési zavar kifejezés használata (ami részleges zavarra utal) mint az impotencia (ami teljes csődöt jelent). Sokan nem tudják, hogy az esetek zömében szervi és nem lelki okai vannak a potenciazavarnak.

De ez a trend lassan de biztosan változik, ez nagyban annak köszönhető, hogy az elmúlt évek fejlett urológiai-andrológiai kutatásai, bebizonyították, hogy a krónikus potenciazavar 80-90 %-ban nem a lélek, hanem a test betegsége. Ezek az okok feltárhatók a modern urológiai-andrológiai kutatások segítségével, meghatározhatók és gyakran sikeresen kezelhetők, nem pszichologiai módszereket használatával.

Egy ilyen korban, melyben az orvostudomány szinte minden ágában hatalmas előrelépések vannak, meglepő hogy a férfi reprodukáló rendszer kutatásai ennyire nem közismertek.

Elsődleges impotencia (veleszületett)
Másodlagos impotencia évekig tartó normális szex után.

Másodlagos impotencia okai:

Diabetes mellitus
Hypertonia (magas vérnyomás)
Atherosclerosis
Vesebetegség
Szív elégtelenség
Neurológiai rendellenesség, sclerosis multiplex, agyvérzés, paraplégia.
Sérülések: medence, gáti trauma
Sérülések (krónikus): versenyszerű kerékpárosoknál
Sebészeti műtétek, végbél, húgyhólyag, rectoperitoneum, gerinc, urethra, prosztata, stb.
Helyi elváltozások: Peyronie betegség
Gyógyszeres: hipertónia gyógyszerei, gyomorfekély, központi idegrendszer gyógyszerei.

Két meghatározó tényező különíthető el. A történelem során a legtöbb társadalom patriarchális és férfidomináns volt. A férfi ego nem vallja be, hogy valami nincs rendben. Ironikusan, ezek azok a férfiak akik kutatták a női reprodukciós rendszert és segítették fejleszteni a nőgyógyászat szakagait, de magukba nem néztek.

A második ok az, hogy Sigmund Freud tanításait félreértelmezik. Ez vezetett ahhoz a helytelen következtetéshez, hogy a férfiak szexuális problémainak gyökere a lélekben van.

Impotencia fajtái

Artériás eredetű:

Amikor a pénisz artériák, melyek nem szállítanak elég vért, az erekció eléréséhez. Ennek oka artéria szűkület, ami idősebbeknél fordul elő. Cukorbetegeknél és hipertóniásoknál vagy genitális sérülést követően sérülhetnek a pénisz atrériák. Ez az utóbbi a fiatalkórban gyakoribb. A sérülés lehet acut, mint egy autóbaleset után mely során a medence vagy a szeméremcsont törése következik be, vagy krónikus. Ez utóbbi gyakori a versenyszerűen kerékpározóknál. Ennek a területnek az állandó ingerlése, mikrotraumái miatt hegesedések jönnek létre, melyek szűkítik az odavezető, ezen területen áthaladó artériákat.

Az artériás eredetű potenciazavart csak később kerül felismerésre, amikor már egyéb jól észlelhető jelei is vannak az érszűkületnek.

Vénás eredetű:

A pénisz elvezető vénái nem zárnak le az erekció során és emiatt szökik a vér. Normális esetben az erekció alatt szinte teljesen lezárulnak a vénák, szinte semmi vér nem folyik el a vénákon. Ezen mechanizmus miatt a vér összegyűlik a pénisz szinuszaiban, a nyomást emelve kialakul az erekció.

Vannak férfiak, akinek születésüktől fogva vénás eredetű potencia zavara van (elsődleges). ezeknek a férfiaknak soha életükben nem volt tökéletes erekcioja. Más férfiaknál a vénás eredetű potenciazavar évekig tartó normális szex után alakul ki (másodlagos).

Neurogén:

A pénisz idegellátása nagyon kifinomult és bonyolult. Az impulzusok megfelelő áramlása igen fontos az erekció kiváltásához és fenntartasahoz. Ezek az idegek aktiválják az artériákat és a vénákat és változtatják a vérkeringés ritmusát.

A pénisz idegellátása nagyon sérülékeny rendszer. Gerincsérülések, főként, ha a gerincvezetéket is érintik, potenciazavart okozhatnak. Ugyanez történhet más a pénisz beidegzését ért sérüléseknél is, pl. medence vagy gáti trauma után. Egyébb műtétek sokasága, melyet ebben a kismedencei régióban végeznek, járhatnak véletlen, vagy tudatos ideg ill. érsérülésekkel, és okai lehetnek a kialakuló potenciazavarnak. Ilyenek a rectum, prosztata, gerinc, húgyhólyag radikális műtétei.

A diabetesz egy alattomos betegség, mely nagyban érinti a pénisz beidegzését, és merevedési zavart okoz. Cukorbajosok körében rendkívül gyakori a potenciazavar, arányuk eléri az 50%ot. Ez esetben szinte mindig szervi, azaz organikus eredetű potenciazavarról beszélűnk. A cukorbetegség kezelhető, de nem gyógyítható betegség az orvostudomány mai állása szerint, ezért végigköveti a páciens életét. Ezért a diabeteszes potenciazavara is csak kezelhető, de nem gyógyítható meg. (kivéve a protézis beültetést)

Endocrin (hormonális) eredetű:

Erről akkor beszélünk, amikor a hormonális egyensúly megingott és a nemi hormonok aránya nincs egyensúlyban. Ez az esetek 5-10 %-ában fordul elő. A legújabb klinikai kutatások azonban bizonyították, hogy a nemi hormon szint változás inkább a libidóra (gondolatban megnyilvánuló nemi vágy) van negatív hatással, mint a merevedésre.

Vegyes

Néha több faktor lehet jelen egyidejűleg ugyanannál a páciensnél. Megemlítendő például a diabétesz, máj és veseproblémák, magasvérnyomás.

Másodlagos pszichiátriai rendellenességek, mint a depresszió, ill. ennek kezelésére használt központi idegrendszerre ható gyógyszerek szintén merevedési zavart okozhatnak.

Pszihés eredetű:

Amikor nincs organikus faktor és a probléma csakis a lélekben gyökerezik, pszihés eredetű potenciazavarnak nevezik. De egy ilyen hirtelen és kényelmes megbélyegzés előtt, urológiai-andrológiai módszerekkel ki kell zárni az organikus ok jelenlétét.

Jelenlegi gyógyítási lehetőségek.

A tudomány fejlődése révén több kezelési ill. gyógyító módszer létezik a potenciazavar megoldására.

 

Forrás: www.Andrologia.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü