Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Gyógygombák
Gyógygombák : Gyógygombák ismertető

Gyógygombák ismertető


 

Varga Gábor Dipl.-Kfm. Munich School of Management

der Ludwig-Maximilians-Universität München

 

 (Tudományos összefoglaló orvosok, gyógyszerészek és szakemberek részére az ismertető végén!)

Általános bevezető

Magyarországon számos kitűnő terméket hoztak forgalomba az utóbbi években, amelyek azzal az igénnyel léptek fel, hogy hasznosak legyenek a rákbetegségben szenvedőknek vagy éppenséggel megelőzhetik a betegség kialakulását. Sajnos az utóbbi években világossá vált, hogy ez az elismerésre méltó igyekezet és a kétségtelenül pozitív részeredmények nem változtattak azon a tényen, hogy Magyarország a rákos megbetegedések és halálozások tekintetében az elsők között maradt a világon. A tudományos elemzések egyes mesterséges vitamin, ásványi anyag és nyomelem komplexumokról azt is megállapították, hogy azok nőknél semennyire sem csökkentik a rákbetegségek előfordulásának valószínűségét. Sőt, a rákbetegség által veszélyeztetetteknél (pl. erős dohányosok) még a rákbetegségek kialakulását is elősegíthetik, és a már megbetegedett embereknél súlyosbíthatják a betegséget. Ezért van égetően szükség olyan klinikai vizsgálatokon eredményesnek bizonyult, standardizált és azonosított  természetes eredetű hatóanyagokra, amelyek mellékhatások nélkül segíthetnek a betegség kialakulásának megakadályozásában, illetve a már kialakult rákbetegség leküzdésében a hagyományos terápiák mellett és azokat támogatva.

Egyes természetes növényi illetve gomba eredetű hatóanyagokat: speciális, egyedi polysaccharidokat, néhány országokban (mint például Japán) már tumorellenes gyógyszerként is engedélyeztek. A japán gondolkodásmóddal is összefüggésben lehet, hogy ott rendkívül alacsony a rákbetegség következtében elhalálozók aránya. A speciális polysaccharidok hatásukat tekintve többek között képesek elvágni a tumorsejtek vérellátását és aktiválni az NK és falósejtek tumorölő funkcióit, növelni az inzulin- érzékenységet és csökkenteni az inzulinszintet elősegítve ezzel a betegek gyógyulását. Az egyik legeredményesebb polysaccharida, a Patkónyelv-gomba kivonata képes volt számos előrehaladott rákbetegnél is a szervezet öngyógyító mechanizmusát beindítani, ami nagy feltűnést keltett a rákkutatók körében.

Kevesen tudják, hogy Magyarország az egyik központja a rákellenes polysaccharidok kutatásának Fachet József professzor révén, akit személyes barátság és szoros szakmai együttműködés fűzött a legendás japán Chihara professzorhoz, aki elsőként végzett tudományos vizsgálatokat az értékes rákellenes hatóanyagokkal, a polysaccharidokkal. Az Ő tapasztalataikra is építve fejlesztettük ki termékeinket, amelyek a hatékonyság növelése érdekében a polysaccharidok családjába tarozó új típusú hatóanyagokat tartalmaznak.

Termékeket az összes vonatkozó tudományos szakirodalom feldolgozása során hoztuk létre, felhasználva saját megfigyeléseinket és Fachet professzor számunkra felbecsülhetetlen értékű tapasztalatkincsét is.

A termékek hatóanyagtartalma magas és standardizált, köszönhetően a speciális kivonatolása eljárásoknak. A kivonatolási eljárás garantálja, hogy az összetevők hasznos része az extraktum por része maradjon, illetve koncentráltsága a lehető legmagasabb legyen. A polysaccharidok koncentráltsága és károsanyag-mentessége, valamint más hatóanyagok jelenléte döntő lehet a megfelelő kedvező hatás eléréséhez, amit csak a legmagasabb minőségű, speciális, egyedi kivonási eljárással készült termékeknél lehet garantálni.

Természetes gyógygomba és növényi eredetű hatóanyagok

Általános ismertető

 

A Patkónyelv, Grifola frondosa (Bokrosgomba), Agaricus blazei Murill

és Ganderma lucidum gyógygombák hatása

(Tumoros betegségek kiegészítő terápiáiban és a megelőzésben)

A címben említett gyógygombák laboratóriumi- és állatkísérletekben, illetve klinikai tesztekben eredményesnek bizonyultak daganatos betegségek esetén az immunrendszer erősítésében, az életminőség javításában és a daganatok valamint áttétek növekedésének gátlásában. Japánban végzett klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a tumortípusok túlnyomó többségében kemoterápia együttes alkalmazásával a hatóanyagok tumorellenes hatása tovább növelhető. A tapasztalatok és klinikai tesztek azt mutatják, hogy a kemo- és sugárterápia káros mellékhatásait a gyógygomba kivonatok számottevően csökkenthetik. Az említett gyógygombák hatóanyagai (polysaccharidok) a daganattípusok legszélesebb skálájára alkalmazhatók és általános, átfogó védelmet nyújtanak.

 

Klinikai esettanulmányok és állatkísérletek alapján, a gyógygomba kivonatok eredményesek lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő terápiájában. Enyhíthetik még a vírus okozta és bakteriális fertőzések lefolyását, valamint a hatóanyagok eredményesek lehetnek krónikus hörghurut és asztma kiegészítő terápiájában is. A hatóanyagoknak a szakirodalom koleszterinszint és vérnyomás csökkentő hatást is tulajdonít.

 

Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák hatóanyagai stimulálják a szervezet immunrendszerét, amelyek a daganatok keletkezését, növekedését illetve szóródását gátolják minden káros mellékhatás nélkül. Igen kedvező lehet a daganat sebészeti eltávolításával, besugárzással és kemoterápia alkalmazásával a polysaccharidok hatása. Feltétlen említést érdemel, hogy Japánban a polysaccharidok egyik hatóanyaga regisztrált, hivatalosan alkalmazott tumor-ellenes gyógyszer. Mivel a Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák sűrített por keverékének fogyasztása pl. tea formájában lényegében minden hatóanyagot biztosít, ezért használata hasznos lehet a daganatban szenvedők gyógyulásának elősegítésében és életminőségük javításában.

A Grifola frondosa (Bokrosgomba), Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák egyes komponenseinek lehetséges hatásait szakirodalmi adatok és klinikai vizsgálatok igazolják:

 

o   Hatékony immunrendszer erősítők.

o   Javíthatják az immunrendszert érintő betegségekben szenvedők (pl. AIDS, HIV, SARS) egészségi állapotát.

o   Megelőzhetik rosszindulatú daganatok kialakulását.

o   Csökkenthetik a kemo- és sugárterápia káros mellékhatásait.

o   Elősegíthetik és felerősíthetik a kemo- és sugárterápia jótékony, tumorellenes hatását.

o   Gátolhatják, lassíthatják a rosszindulatú daganatok növekedését.

o   Csökkenthetik az áttétek keletkezésének valószínűségét és azok növekedésének esélyét.

o   Javíthatják a súlyos immun- és tumorbetegségben szenvedők életminőségét.

 

A tudományos laboratóriumi és állatkísérletek a Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill hatását vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a gombák hasznosak lehetnek:

 

 • Bakteriális és más fertőzések megelőzésére, illetve azok kiegészítő terápiájára,
 • Vírus okozta fertőzések megakadályozására, illetve azok lefolyásának enyhítésére,
 • A II. típusú diabetes mellitus tüneteinek enyhítésére, a vércukor és trigliceridek csökkentésére, és az inzulin termelés növelésére,
 • Az I. típusú diabetes mellitus esetleges megelőzésére,
 • A magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásának természetes úton történő csökkentésére,
 • Krónikus hörghurut illetve asztma és más allergiás reakciók enyhítésére, megszüntetésére,
 • A koleszterinszint csökkentésére,
 • Az érelmeszesedés megelőzésére,
 • Vérrögképződés megakadályozására, pl. érelmeszesedés esetén,
 • A vérképzés elősegítésére,
 • Agyvérzés, és más oxigénhiány miatt keletkezett agyi sérülések következményeinek enyhítésére és az agy regenerációs képességeinek megtartására, illetve növelésére, valamint súlyos neurodegenerációval járó betegségek (pl. Parkinson, Alzheimer) kiegészítő kezelésére,
 • Hepatitis és más májbetegségek esetén a máj méregtelenítésére, illetve a vese oxidációs folyamatok elleni védelmére,
 • Fokozott fizikai terhelés és feszült, felfokozott életmód esetén a kimerült szervezet felerősítésére,
 • A környezetben jelenlévő szennyező anyagok és az egészségre káros behatások: dohányzás, kémiai anyagok, radioaktív és más sugárzás (pl. Röntgensugárzás) „kimosására” a szervezetből,
 • A természetes öregedési és káros oxidációs folyamatok lassítására,
 • Minden más olyan esetben, amikor az orvos javasolja.

Patkónyelv gomba hatása

(Tumoros betegségek kiegészítő terápiáiban és a megelőzésben)

 A Patkónyelv egy fán élő rendkívül ritka és ezért rendkívül értékes és drága gombát jelöl. A név a gomba formájára utal. A tudományos szakirodalom a gomba hatóanyagainak fogyasztásával összefüggésbe hozható gyakori spontán tumor regressziókról (a tumor teljes vagy részleges visszahúzódása) számol be. Ezeket a váratlan tumor zsugorodásokat elsősorban prosztata-, máj-, tüdő-, fejtumorok és áttétek esetében tapasztalták. A gomba hatóanyagai hatásosnak bizonyultak laboratóriumi és állatkísérletekben: sok más jótékony hatásuk mellett bizonyos idegrendszeri, bőr és szájüregi ráksejtek elpusztításában illetve az áttétképződések gátlásában.

 

A gombák hatóanyagai többek között gátolják az angiogenezist (a tumorsejtek vérellátását, gátolva ezzel a tumorsejtek terjedését) illetve fokozzák bizonyos immunsejtek (NK, makrofágok) tumorellenes aktivitását. A hatóanyagoknak megfigyelték még gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, allergiás tüneteket enyhítő, májvédő, antibakteriális, a gyomor nyálkahártyáját védő, ízületi gyulladást enyhítő és antioxidáns hatását is.

 

Egyes szakirodalmi adatok arra engednek következtetni, hogy a Patkónyelv hatóanyagai tumorellenes hatásukat tekintve jelentősen felülmúlhatják az összes élő szervezetben tudományos igénnyel megvizsgált polysaccharidot, beleértve más gomba kivonatok illetve nem gomba eredetű kivonatok béta-D-glukánjait. Talán ennek köszönhető, hogy a gombát igen rövid idő alatt az egyik tengerentúli országban mint tumor ellenes gyógyszert használják.

 

 

 

 

A tárgyalt gombák hatóanyagai a nemzetközi tudományos szakirodalmi adatok alapján orális úton is felszívódnak, ellentétben néhány más polysaccharida hatóanyaggal.

Természetes C-vitamin (mint például Acerola) fogyasztásával a gyógygomba kivonatok hatóanyagainak felszívódása és jótékony élettani hatása tovább fokozható.

 

Zöld tea (Epigallocatechin gallate) és Hernyógomba

(Cordyceps species) gyógygomba hatása

(Fizikai megterhelés esetén a vese és a máj védelmében)

 Az Epigallocatechin gallate a zöld tea legértékesebb polifenolja. Egy demográfiai felmérésében (több mint 40000 embert érintett) Japánban megállapították, hogy a zöld tea hatóanyagainak rendszeres fogyasztása csökkentheti a halálozási arányokat általában, különösen a szív és érrendszeri betegségekből eredő halálozási arányok csökkentek jelentősen.

A Hernyógomba elősegíti a tüdő, máj és vese egészséges működését. Elsősorban fokozott fizikai igénybevétel esetén (pl. sportolóknak) javasoljuk. Alkalmazható enyhe depresszió megelőzésére, a szervezet optimális működésének és teljesítőképességének megőrzésére. A népgyógyászatban a vese, máj és tüdő tisztítására és azok károsodásának megelőzésére használják.

 

Lepkefű, Grifola frondosa, Agaricus blazei Murill,

Ganoderma lucidum gyógygombák hatása

(Szív és érrendszeri problémák megelőzésében,

a metabolikus és anyagcsere folyamatok támogatásában)

 

Csökkenthetik a túl magas és növelhetik a túl alacsony vérnyomást adaptogén (természetes módon hozzák létre az egyensúlyt a szervezetben) tulajdonságaiknak köszönhetően. Az Agaricus blazei Murill és Lepkefű extraktumának hatóanyagai növelhetik a szervezet inzulin érzékenységét, és növelhetik a szervezet (beta sejtek) inzulin termelését a 2. típusú cukorbetegeknél, ezért ebben az esetben a vércukor fokozott és rendszeres ellenőrzése szükséges a fogyasztásuk alatt. Lehetséges élettani hatások:

o   Csökkentik a túl magas triglicerid szintet

o   Csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét.

o   Növelik a „jó” koleszterin (HDL) szintjét.

o   Segítik megelőzni az arterioszklerózist és a szívinfarktust.

o   Jótékony hatással lehetnek a máj, vese, tüdő és szív metabolikus folyamataira.

o   Erősíthetik az immunrendszert, kifejthetnek antivirális, antibakteriális és méregtelenítő hatást. 

o   A Lepkefű, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill extraktum eredményes lehet a leukémia és bizonyos tüdőtumorok kiegészítő terápiájában.

 

 

A Lepkefű polysaccharidokban dúsított extraktuma a legerősebb vércukorszint csökkentő hatást fejtette ki több tudományos igényű összehasonlító tesztben! Az Agaricus blazei Murill inzulin érzékenység növelő hatását placebo kontrollált, kettősvak, randomizált klinikai kísérlet bizonyítja.

 

 

 

 

A Cseppkőgomba (Süngomba), Hamvaskéreg (Inonotus obliquus)

és Patkónyelv gyógygombák hatása

(Emésztőrendszeri megbetegedések kiegészítő terápiájában)

 

A Cseppkőgombának megállapították, hogy nyelőcső és vastagbélrák esetében áttét képződés gátló hatása van. Sikeresen kezelhető a gomba kivonataival a gyomorfekély, Colitis ulcerosa és Morbus Crohn. A népgyógyászatban depresszió csökkentésére is használják.

A Hamvaskéreg gombát a népgyógyászatban gastritis kezelésére is használták. Az 50-es években a moszkvai Tudományos Akadémia hivatalos ajánlásában javasolta a rákbetegségek kiegészítő kezelésében való alkalmazását. A javaslat alapján alkalmazták és alkalmazzák gyomor, bél, tüdő és bőr tumorok esetében. Tapasztalták a kemoterápia mellékhatásainak (étvágytalanság, fájdalmak) csökkenését. A Hamvaskéreg az orosz népgyógyászat rendszeresen, évszázadok óta alkalmazott eleme.

A Patkónyelv kivonat in vivo kísérletekben a gyomor nyálkahártyáját védő tulajdonságot mutatott.

 

A Kígyószál, Grifola frondosa (Bokrosgomba), Cseppkőgomba (Süngomba) és Epigallocatechin gallate gyógygombák hatása

(Az agysejtek védelmében)

Több megjelent értekezésben olvashatunk a kemo- és sugárterápia központi idegrendszert károsító mellékhatásairól. És arról, hogy bizonyos polysaccharidok képesek (pl. Grifola frondosa kivonat) az agy őssejtjeinek védelmére.

Kígyószál kivonat: A népgyógyászatban használják depresszió és stressz, valamint fáradékonyság esetén. In vivo tudományos kísérletekben képes volt az Alzheimer betegség okozta agysejt elhalás és memória vesztés gátlására. A hatékonyságot összehasonlító kísérletben 20 polysaccharida extraktum közül a Kígyószál kivonat bizonyult a leghatékonyabbnak ebben a tekintetben.

A Cseppkőgomba kivonat képes az agyban egy agysejteket serkentő faktor (NGF, Nerve Growth Factor) szintézisének fokozására. Az NGF agyba való bejuttatását tartják az Alzheimer egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának, amelyre már előzetes klinikai adatok is rendelkezésre állnak. Az NGF képes az agysejteket megvédeni az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, mellékhatások nélkül. (pl. az NGF túlzott mennyiségű direkt, mesterséges bejuttatása az agyba, pl. orr spray-n keresztül hányást, hányingert okozhat.)

A népgyógyászatban használják „ideggyengeség” esetén és depresszió enyhítésére.

A természetes kötésű Epigallocatechin Gallate képes az Alzheimer betegséggel együtt járó káros anyagok csökkentésére az agyban. A kutatók ezért az Alzheimer kór megelőzésére javasolják használatát. Az Epigallocatechin Gallate széleskörű agysejt védő tulajdonságokkal rendelkezik. In vivo kísérletekben megállapították, hogy enyhítheti különböző anyagok (pl. vas, réz) agysejtekre káros, oxidatív hatását. Eredményes lehet a ritka, Huntington betegség lassításában.

 

A zöld tea (Epigallocatechin gallate) hatása

(Az egészséges életmódban és a megelőzésben)

Néhány nagy mennyiségben fogyasztott hagyományos mesterséges antioxidánsról (pl. Beta carotene, E vitamin stb.) magas színvonalú kutatások megállapították, hogy fogyasztásuk megrövidítheti az életet, növelheti a halálozási arányokat, különösen dohányzóknál és rákbetegségekben szenvedőknél. Ezért a természetes, népgyógyászatban évezredek óta használt és tudományosan is igazolt természetes antioxidánsok kiutat jelenthetnek abból az egészségügyi problémából, amelyhez a mesterséges antioxidánsok általános fogyasztása vezetett.

Olasz kutatók megállapították, hogy a zöld tea catechinjainak nagy dózisú fogyasztásával a prosztata rák kialakulása megelőzhető a veszélyeztetettek körében.

A zöld tea kivonat megelőzheti, lassíthatja az agyat érintő degenerációs betegségeket is.

Az Epigallocatechin gallate a zöld tea legértékesebb polyphenolja. Egy demográfiai felmérésében (több mint 40000 embert érintett) Japánban megállapították, hogy a zöld tea hatóanyagainak rendszeres fogyasztása csökkentheti a halálozási arányokat általában. Különösen a szív és érrendszeri betegségekből eredő halálozási arányok csökkentek jelentősen.

 

Petrencegomba hatása

(A cukorbetegség kiegészítő terápiájában)

 

cukorbetegség és általánosabban a metabolikus szindróma (magas triglycerid-, choleszterin-, vércukorszint, elhízás) Magyarországon is az egyik elsőszánú népegészségügyi probléma. Ezekből a betegségekből fakadó szövődmények (szívinfarktus, szélütés/stroke, neuropátia, veseelégtelenség stb.) jelentősen megnövelik a halálozási arányokat. A helytelen életmód, zöldségekben és gyümölcsökben szegény étrend és a rendszeres testmozgás hiánya jelentősen hozzájárul az említett betegségek kialakulásához. A gyógygomba kivonatok jelentősen hozzájárulhatnak a metabolikus szindróma leküzdéséhez. A Petrencegomba kivonat fogyasztásával több esetben sikerült tünetmentességet elérni gyermekkori 1-es típusú diabetes mellitus esetén is.

Acerola gyümölcs hatása

(Az egészséges életmódban és a megelőzésben)

 Az Acerola a brazil esőerdőkben honos alacsony növésű bokor vagy fa. Gyümölcse az európai cseresznyére hasonlít. Természetes C-vitamin tartalma az érett gyümölcsnek 4,5% ami egy nagyságrenddel meghaladja más magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök C-vitamin tartalmát. A meghámozott, érett narancs C-vitamin tartalma például csak 0,05%. Az Acerola Európában forgalmazott formája az érett acerola különleges eljárással porlasztott sűrített anyaga, amelynek természetes C-vitamin tartalma legalább 17%. A C-vitaminon kívül az acerolában azonosítottak több mint 150 más anyagot, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot. A népi gyógyászatban használják gyulladásra, szív panaszokra, anémiára, reumára, tuberkulózisra és különböző betegségekből való lábadozás esetén. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti a tüdő tumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja annak előrehaladását. Laboratóriumi kísérletekben magyar tudósok közreműködésével kimutatták az Acerola egyes komponenseinek különböző tumor sejteket pusztító hatását és a kutatók javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását. 

A Grifola frondosa (Bokrosgomba), Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák polysaccharidáinak biohozzáférhetősége (emésztőrendszeren keresztüli felvétele) jelentősen növelhető természetes C-vitaminok (így az acerolából készült kivonatok) együttes fogyasztásával, mivel ezek a nagy molekulájú polysaccharidákat „feltördelik” és jobban hozzáférhetővé teszik a szervezet számára. Ezért a Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gomba kivonatok fogyasztásával egy időben nagy mennyiségű Acerola fogyasztását javasoljuk, kivéve gyomorpanaszok (pl. gyomorsavasodás) esetén. Az Acerola mint élelmiszer sokféle kombinációban fogyasztható, pl. teába, joghurtba vagy gyümölcslébe keverve.

 

Grifola frondosa (Bokrosgomba) gyógygomba hatása

(A csontritkulás megelőzésében)

A Grifola frondosa (Bokrosgomba) jelentősen hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez magas ergosterin tartalmának köszönhetően. Valószínűleg oszteoporózis (csonttömeg vesztés) elleni hatásához más, komplex természetes anyagok is hozzájárulhatnak. A Grifola frondosa olcsó alternatívája lehet a vércukorszint csökkentést célzó kiegészítő terápiáknak vércukorszint csökkentő hatásának köszönhetően. A Grifola Frondosa rendkívül hatékonynak bizonyult emlő- és tüdődaganat kiegészítő terápiájában.

 

Ganoderma lucidum gyógygomba hatása

(A szív és érrendszeri problémák megelőzésében)

A Ganoderma lucidum gyógygomba hatóanyaga, az immunerősítés mellett, hozzájárulhat a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Klinikai kísérletekben eredményes volt a krónikus bronchitis (hörghurut), illetve asztma kiegészítő kezelésében. A népgyógyászatban használják álmatlanság és alvászavarok enyhítésére.

 

 

 

Szívkoszorú-ér trombózis 

 

Esernyőgomba hatása

(A természetes vizelet-kiválasztásban)

Gyógygomba kutatások szerint az Esernyőgombából (Polyporus umbellatus) készült kivonat hatóanyagai elősegíthetik a szervezet vizelet-kiválasztását (megközelítőleg 30%-al) ödémák esetén anélkül, hogy a kálium-kiválasztást megnövelnék. Fogyasztását ödémák esetén javasolják. A népgyógyászatban tüdő- és húgyhólyag tumorok, illetve húgyhólyag gyulladás kiegészítő terápiájára is alkalmazzák. Természetes vízhajtóként alkalmazható.

Belső szervi ödéma (légúti)

    Búzacsíra-apigenin és flavonoidok hatása

(Tumoros betegségek kiegészítő terápiáiban és a megelőzésben)

 

A búzacsíra-apigenin 2. generációs búza csíra kivonatok a búzacsíra legfontosabb rákellenes hatóanyagára, az apigeninre vannak standardizálva. Ez azt is jelenti, hogy a búzacsíra-apigenin 2. generációs búzacsíra kivonatok apigenin tartalma több százszorosa is lehet a legfejlettebb 1. generációs búzacsíra kivonatokénak. Az apigenin rákellenes hatásmechanizmusa rendkívül sokrétű. Kiemelendő a ráksejtek áttétképző hatásának a gátlása, amely a rákbetegek túlélése illetve életének a meghosszabbításának tekintetében a legfontosabb tényező. Az apigenin gátolja a legfontosabb növekedési faktorok (pl. VEGF, EGF, IGF-I) rákkeltő, áttétképző hatását. Mivel egyes ráksejtek által kibocsátott növekedési faktoroknak fontos szerepe van abban, hogy gátolja az immunrendszernek azt a képességét, hogy az felismerje és megtámadja a ráksejteket, a búzacsíra-apigenin elősegítheti az immunrendszeren keresztül ható rákellenes polysaccharid alapú készítmények, mint például a Patkónyelv és Cseppkőgomba kivonat keverék hatásának érvényesülését. A búzacsíra-apigenin 2. generációs búzacsíra kivonatok kitűnően alkalmasak a kemo- és sugárterápia és a rákellenes biológiai terápiák kiegészítésére. Mivel a búzacsíra-apigenin 2. generációs búzacsíra kivonatok  fő hatóanyaga (apigenin) a növekedési faktorok rendkívül széles skáláját képes gátolni ezért hasonló a hatásmechanizmusa a rákellenes biológiai gyógyszerek hatásához (pl. AVASTIN, HERCEPTIN, TARCEVA). Kutatások igazolták, hogy nemcsak egy, hanem többféle növekedési faktor-működés egyidejű gátlásával a biológiai gyógyszerek rákellenes hatása jelentősen növelhető, ezért az apigenin kitűnő kiegészítője lehet az egyes biológiai növekedés faktor gátló gyógyszereknek is, amelyek csak egyféle növekedési faktort gátolnak. A búzacsíra-apigenin 2. generációs búzacsíra kivonatok kiegészíthetik a tudatos – zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás – rákellenes hatását.

 

Apigenin

 

Az egyes gyógygombákról és hatóanyagaikról bővebb információt találhat interneten!

Tudományos összefoglaló orvosok, gyógyszerészek és szakemberek részére

Egyes távol-keleti és dél-amerikai gombák

daganatellenes hatásai

 

Évezredek óta, népi tapasztalat alapján ismeretessé vált, hogy egyes gombák fogyasztása gátolja egyes rosszindulatú daganatok keletkezését illetve kifejlődését.

Később a részletesebb, modern vizsgálatok, így a nemzetközi, valamint saját és munkatársaim kísérletei alapján bebizonyosodott, hogy ezen gombák többféle hatóanyagot tartalmaznak, amelyek együttes hatása vezet a szervezet daganat-ellenes védekezőképességének fokozásához. Ezek közül kiemelten tanulmányoztuk az említett gombák polysaccharidáinak (szénhidrát komponenseinek) így a glükánok, pld. lentinan, mannánok, glükomannán komplexek jelentőségét.

Kimutattuk, hogy ezen polysaccharidák (lásd összefoglalva)[1]:

 1. sem egészséges, sem daganatos állatokban nem toxikusak és nem rendelkeznek káros mellékhatásokkal, [2] [3]
 2. nincs közvetlen toxikus, gátló hatásuk a daganatsejtekre, mégis a tumoros állatokban jelentős mértékben gátolják a különböző típusú daganatok növekedését és szóródását[4] többek között a falósejtek aktiválása útján,[5] tehát az élő szervezet befolyásolása útján fejtik ki hatásukat,[6] [7]
 3. ezen polysaccharidák daganatellenes hatásukat genetikailag thymus-hiánnyal született un. nude egerekben nem képesek kifejteni és csökken a védő hatásuk Röntgen-besugárzott vagy erős kemoterápiában részesült állatokban, bizonyítva, hogy gyógyító hatásuk a kezelt állat immunrendszerén keresztül tevődik át,[8] [9] [10]  [11] [12]
 4. a polysaccharidák hatásmechanizmusának tisztázása érdekében vizsgálatokat folytattunk és kimutattuk: [13]

A.    Aktiválják a falósejteket, az un. makrofágokat;

1.     a kemilumineszcenciát fokozzák a fehérvérsejtekben,[14]

2.     a falósejtek nagyobb részecskék bekebelezését, azaz az un. fagocitozist fokozzák,[15]

3.     a falósejtek igen kis részecskék felvételét, azaz az un. pinocytozist is fokozzák,[16]

4.     a falósejtek Tumor-Nekrózis Faktor (TNF) termelését fokozzák,[17]

5.     a falósejtek az Interleukin-1. (IL-1.) termelését is fokozzák,[18] [19]

6.     a falósejtek különböző toxikus szabad-gyökök termelését, így pl. H2O2, NO2, NO, stb. fokozzák, amelyek toxikusak a daganat sejtekre és így azokat károsíthatják ill. visszaszoríthatják ,[20] [21]

B.    A vizsgált polysaccharidák aktiválják az immunrendszer csontvelőből származó „B” sejtjeit, amelyek a specifikus ellenanyagokat termelik a testidegen anyagok, így az „idegennek” minősülő daganatsejtek ellen is. Főleg az IgM típusú ellenanyagokat fokozzák, míg a nemkívánatos IgE ellenanyagokat nem szaporítják és így az allergiás (anaphylaxiás) hajlamot nem erősítik. [22]

C.   A polysaccharidák fokozzák a daganatsejtekre specifikus „Késői Típusú Hyperszenzitív” (KTH) reakciókat és a reakcióban fontos szerepet játszó Migrációt Gátló Faktor (MIF) termelését. [23]

D.   A polysaccharidák fokozzák a makrofágok és lymphocyták direkt (Tk és NK) daganatsejt ölő kapacitását és fokozzák a lymphotoxin (LT) termelését, amely hozzájárul a tumorsejtek elpusztításához. [24] [25] [26]

E.    A polysaccharidák csökkentik a kemoterápia és besugárzás immunszupressziv hatásait, és ezzel elősegítik a szervezet immunrendszerének normális vagy éppen fokozott aktivitásban történő megtartását, ami a daganat elleni védekezésben döntő fontosságú. [27]

 

Ősszefoglalás:

Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák hatóanyagai stimulálják a szervezet immunrendszerét, amelyek a daganatok keletkezését, növekedését illetve szóródását gátolják minden káros mellékhatás nélkül. Igen kedvező lehet a daganat sebészeti eltávolításával, besugárzással és kemotherápia alkalmazásával a polysaccharidák hatása. Feltétlen említést érdemel, hogy Japánban a polysaccharidák egyik hatóanyaga regisztrált, hivatalosan alkalmazott tumor-ellenes gyógyszer. Mivel a Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák sűrített por keverékének fogyasztása pl. tea formájában lényegében minden hatóanyagot biztosít, ezért használata hasznos lehet a daganatban szenvedők gyógyulásának elősegítésében és életminőségük javításában. [28] [29] [30] [31]

 

Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill speciális leírása

(Varga Gábor)

A Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill hatásait szakirodalmi adatok igazolják:

Hatékony immunrendszer erősítők.[32]

Javíthatják az immunrendszert érintő betegségekben szenvedők (pl.AIDS, HIV,SARS) egészségi állapotát.[33] [34]

Megelőzhetik rosszindulatú daganatok kialakulását.[35]

Csökkenhetik a kemo- és sugárterápia káros mellékhatásait.

Elősegíthetik és felerősíthetik a kemo- és sugárterápia jótékony, tumorellenes hatását.

Gátolhatják, lassíthatják a rosszindulatú daganatok növekedését.

Csökkenhetik az áttétek keletkezésének valószínűségét és azok növekedésének esélyét.

Javíthatják a súlyos immun és tumor betegségben szenvedők életminőségét.

 

A tudományos laboratóriumi és állatkísérletek a Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill hatását vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a gombák hasznosak lehetnek:

→Bakteriális és más fertőzések megelőzésére, illetve azok kiegészítő terápiájára,[36]

→Virális fertőzések megakadályozására, illetve azok lefolyásának enyhítésére,[37]

→A II. típusú diabetes mellitus tüneteinek enyhítésére, a vércukor és triglyceridek csökkentésére és az inzulin termelés növelésére,[38] [39] [40] [41] [42]

→Az I. típusú diabetes mellitus esetleges megelőzésére,[43]

→A magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásának természetes úton történő csökkentésére,[44] [45]

→Krónikus hörghurut ill. asztma és más allergiás reakciók enyhítésére, megszüntetésére,[46]

→A koleszterin szint csökkentésére,[47]  [48] [49] [50] [51] [52] [53]

→Arteriosclerózis megelőzésére,[54] [55]

→Vérrögképződés megakadályozására, pl. arteriosclerozis esetén,[56]

→A vérképzés elősegítésére,[57]

→Agyvérzés, és más oxigénhiány miatt keletkezett agyi sérülések következményeinek enyhítésére[58] és az agy regenerációs képességeinek megtartására illetve növelésére,[59] valamint súlyos neurodegenerációval járó betegségek (pl. Parkinson, Alzheimer) kiegészítő kezelésére,[60] [61]  továbbá a neurasthenia tüneteinek enyhítésére.[62]

→Hepatitis és más májbetegségek esetén, továbbá a máj méregtelenítésére, illetve a vese oxidációs folyamatok elleni védelmére,[63] [64] [65] [66] [67] [68]

→Fokozott fizikai terhelés, feszült, felfokozott életmód esetén,

→Kimerült szervezet felerősítésére,

→A környezetben jelenlévő szennyező anyagok és az egészségre káros behatások, dohányzás, kémiai anyagok, radioaktív és más sugárzás (pl. Röntgensugárzás) „kimosására” a szervezetből, valamint a sugárzás okozta immunszupresszió kivédésére, enyhítésére.

→A természetes öregedési és káros oxidációs folyamatok lassítására: az Agaricus blazei Murill-t hagyományosan fogyasztó területeken az átlagos élettartam hosszabb, mint az adott ország más részein,

→Minden olyan esetben, amikor az orvos javasolja.

 

A Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill hatásának leírása szakirodalmi hivatkozásokkal kizárólag a tumorellenes hatásukat figyelembe véve:

 

Grifola frondosa

In vivo egérkísérletekben kimutatták, hogy a Grifola frondosa un. D-Fractiója képes a falósejteket aktiválni és ezen keresztül tumorellenes hatást kifejteni. [69]

Szintén in vivo egérkísérletekben kimutatták, hogy a gomba D-töredéke képes a természetes ölősejtek aktiválása útján direkt tumorellenes hatást kifejteni.[70] [71]

Klinikai kísérletetben kimutatták, hogy a gomba D-Töredéke képes a természetes ölősejtek aktivitását növelni, az áttétek növekedését gátolni és a tumor markerek expresszióját csökkenteni.[72]

 

Ganoderma lucidum

In vitro kísérletben kimutatták, hogy a gomba hatékony lehet az emlődaganatok[73], prosztata tumorok[74] és hólyag daganatok[75] kezelésének esetében. A prosztata rák esetén az egyik tumorellenes hatása az angiogenezis (tumorsejtek vérellátásának) gátlásában nyilvánult meg.[76]

Továbbá a gomba rendkívül hatásosnak bizonyult a leukémia-, lymphoma-, és az un. multiple myeloma sejtek gátlásában.[77] A gomba a tüdő tumorok angiogenezisének a gátlásában is eredményes volt.[78]

In vivo állatkísérletekben kimutatták, hogy a gomba triterpen töredéke képes a májat érintő tumorok és metasztázisok gátlására valószínűleg a tumor angiogenezis képzésének akadályozása útján.[79]

In vivo állatkísérletben a gomba vizes kivonata a vastagbél daganatok gátlásában is eredményesnek bizonyult.[80]

In vivo klinikai kísérletben kimutatták, hogy a gomba polysaccharida kivonata képes erősíteni az előrehaladott daganatos betegségben szenvedők immunrendszerét.[81]

 

Agaricus blazei Murill

In vivo kísérletben a gomba képes volt a T sejtek és a falósejtek aktivitásának stimulálására.[82]

In vivo állatkísérletben a gomba vizes kivonata orálisan adagolva eredményesnek biz

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü