Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : A vörösborban a hosszú élet titka?

A vörösborban a hosszú élet titka?

Pécsi kutatóknak az országban elsőként sikerült feltárni a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és megállapítani: a piros szőlő héjában található transz-rezveratrol elnevezésű polifenol gátolja a DNS körüli fehérjék károsodását

szeptember 30. 14:41
[MTI]
 Az eredményekről Sümegi Balázs, a Pécsi Tudományegyetem biokémiai és orvosi kémia intézetének igazgatója tájékoztatta az MTI-t. A villányi merlot szőlőfajtával, patkányokon végzett vizsgálatok bizonyították az említett polifenol hatását.

A szakemberek a patkányoknál mesterségesen szívinfarktust idéztek elő, majd egy csoportjukkal rendszeresen alkoholmentes bort itattak. Az állatok szívének szövetéből metszetet készítettek és megállapították, hogy a "borivó" példányoknál nem tapasztalható az infarktussal járó sejtnagyobbodás, szívizom károsodás. Az egereken végzett kísérletek pedig bizonyították, hogy az az egér, amellyel rendszeresen bort itatnak, 50 százalékkal hosszabb ideig él, mint társai. A professzor utalt rá: már korábbi orvosbiológiai kutatások is bizonyították, hogy a szív és érrendszeri betegségek alapjait gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz okozza. A különböző antioxidánsok bevitele lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát-anyagcserét, így segíthet az infarktus megelőzésében, a szív további károsodásának akadályozásában. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban az országban elsőként a baranyai megyeszékhelyen folytattak szisztematikus kísérleteket.

Mivel a szív és érrendszeri betegségek Magyarországon is népbetegségnek számítanak, a PTE kutatói folytatni kívánják kísérleteiket, hiszen a vörösborban található polifenolok az infarktuson átesett betegek esetében segíthetnek a szív regenerálásában, ezzel hozzájárulva a további infarktusok elkerüléséhez. Sümegi Balázs rámutatott: az máris állítható, hogy 5 milligramm polifenol napi bevitele ajánlott egy felnőtt számára, és ezt a mennyiséget 2-3 deciliter jó minőségű vörösbor biztosíthatja. Az igazgató úgy vélte: célszerű megtalálni annak a módját, miként lehet a polifenolhoz alkohol nélkül hozzájutni, és e szőlő héjából nyert anyagot például táplálék-kiegészítőként forgalomba hozni. Már csak azért is, mert a legújabb vizsgálati eredmények alapján a polifenol nem csak a szív- és érrendszerre hat, hanem komoly szerepe van a glukózfelhasználás javításában, ezáltal a cukorbetegség megelőzésében is.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü