Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek kutatók

A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek kutatók

A legújabb eredmények szerint a tüdőrák a nőkre nézve nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra, még akkor is, ha esetleg nem is dohányoznak.

.
 MTI

 


A tüdőrákos betegek 85-90 százléka az aktívan vagy a korábban dohányzók közül kerül ki. A férfiak közül azonban egyre többen szoknak le a dohányzásról, a fiatal lányok viszont egyre nagyobb arányban cigarettáznak. Ma már a tinik között egyes helyeken a lányok átvették a "vezetést". "Évről-évre egyre több nő betegszik meg tüdőrákban, és nem csak a dohányzó, hanem a nem dohányzó nők között is" - mondta Phyllis Greenberger, a Kutatás a Nők Egészségéért Társaság elnöke.

Az Egyesült Államokban a tüdőrák több embert öl meg, mint a sorban következő három, másik leggyilkosabb daganat - a vastagbél-, az emlő- és a prosztatarák - együttvéve. Mintegy 350 ezer ember szenved tüdőrákban az USA-ban, és csak 2005-ben 173 ezer új megbetegedést észleltek. Míg a férfiak körében előfordulása és halálozása csökkenő tendenciát mutat, addig az elmúlt 30 évben 4-szeresére nőtt a gyakorisága az amerikai nők között.

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a női dohányosok 2-3-szor érzékenyebbek a férfiaknál a tüdőrák kialakulásának veszélyét illetően: a nők tüdejének sejtjeit és örökítőanyagát, a DNS-t a férfiakénál könnyebben képes károsítani a cigarettafüst. A kutatások arra utalnak, hogy az ösztrogén elősegíti a tüdőrák növekedését és a metasztázisok (áttétek) kialakulását, ezáltal még agresszívabbá teszik a betegséget a változókor előtti nőknél. Néhány klinikai vizsgálat szerint a menopauza utáni hormonpótlás is növeli a nők ezirányú kockázatát.     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü