Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : A legolcsóbb gyógyszer száz, a legdrágább 1200 forint lehet

A legolcsóbb gyógyszer száz, a legdrágább 1200 forint lehet

Száz forint lehet a legolcsóbb, hatszáz, illetve ezerkétszáz a drágább támogatott gyógyszerek egységára, ha a kormány bevezeti az úgynevezett dobozdíjat - tudta meg lapunk. A


 dobozdíj - amely nem azonos a vények kiállításáért esetleg fizetendő receptdíjjal - azt jelenti, hogy a receptköteles gyógyszerek ára kategóriánként (a tervek szerint három csoportban) egységes lenne, szemben a mostani támogatási rendszerrel. Jelenleg minden patikaszer ára különböző attól függően, hogy mennyi a termelői ára és abból hány százalékot vállal magára az állam.

Az egészségügy reformjának lehetőségeit tartalmazó és társadalmi vitára bocsátott Zöld könyvben a kormány a gyógyszertámogatás átalakításáról is várja a véleményeket, vagyis arról, hogy melyik rendszert tartják elfogadhatóbbnak az emberek. Bár a reform egyes elemeiről fokozatosan dönt majd a kormány, a gyógyszer-támogatásról az elsők között - várhatóan szeptember elején - határoznak. Mivel hivatalos döntés még nincs a kérdésben, ezért a fenti díjtételek összege is változhat, információink szerint ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium szakértői szinten ezekkel számol. A dobozdíj előnye, hogy mind a betegeknek, mind az orvosnak átláthatóbbá tenné, mennyibe kerülnek a gyógyszerek, hiszen a jelenlegi több ezer ár helyett mindössze három létezne. Ellenérvéként hozzák fel azonban a a dobozdíj ellen, hogy az egységár bevezetése csökkentheti a betegek árérzékenységét.

A támogatási politika változtatására azonban akkor is lépéseket tesz a kormány, ha a dobozdíj ötletét végül elvetik. Ennek oka, hogy a gyógyszerek állami támogatását fedező - az idén 300 milliárdosra tervezett - gyógyszerkassza hiánya évről-évről emelkedik. Az idei várható deficit elérhette volna a 75-80 milliárdot is, így a kormány korábban a hiány csökkentését célzó intézkedésekről döntött, de valódi megoldást csak a támogatási politika átalakítása jelentene.

L.G.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü