Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Természetgyógyászat
Természetgyógyászat : Mandulával a stressz és a depresszió ellen is

Mandulával a stressz és a depresszió ellen is

A mandula kitünő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

 

Nincs annál szebb, mint amikor a mandula virágzik, mikor az utak mellett, a domboldalakon, a parlagterületeken és a kertekben halvány-rózsaszín szirompompába öltöznek a fák. Aztán hamarosan lapos gyümölcs váltja föl a virágokat, sorakozva a rügyező ágakon. Amikor leszedjük a mandulát, nagyon nehezen jutunk a gyümölcséhez, de annál értékesebb a tartalma.

A mandula hazája Nyugat- és Kelet-Ázsia. A mediterrán országokban leggyakoribbak a magról kelt fák, amelyek 3-8 m magasságot érnek el, szabálytalan koronát fejlesztenek, kérgük ripacsos, gyakran furcsán csavarodott. A felületes szemlélő számára sok hasonlóságot mutat az olajbogyót termő olajfához, és külföldről - főleg az északi államokból - érkező turisták gyakran úgy vélik, hogy olajfákat látnák a szelíd Pannóniában.

Régi írások nemigen szólnak a termeléséről, de bizonyosra vehető, hogy a rómaiak korában került a Kárpát-medence melegebb részeire. Az 1. és 2. századból való római sírokban már találtak mandulatermést. A mandula szó is latin-olasz eredetű (mandorla).

Janus Pannonius latin nyelven írt egy allegorikus költeményt, amelynek a címe: Egy Pannóniában nőtt mandulafáról. Ebből világosan kitűnik, hogy a Dunántúlon nemcsak ismerték, de termelték is a mandulát.

Tápértéke:
A mandula az egyik legmegbecsültebb csonthéjasunk. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk négyet-ötöt belőle, elkerülünk számos betegséget. Jó lenne, ha ezt a tanácsot be tudnánk tartani, annál is inkább, mert több évszázados tapasztalat van mögötte.

Kalcium foszfátot:

 

  • Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra.
  • Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt.
  • Menstruációs fájdalmak esetén is segít.
  • Az agy tápláléka.


Kálium foszfátot:

 

  • Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula
  • kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején.
  • Különösen hatékony az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.

Magnézium foszfátot:

  • Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója.
  • Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás.
  • Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.


Gyógyhatása:

A mandulát a tanács szerint legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha hiányoznak rendellenesség léphet fel. Ha viszont keveset is de mindennap megkapja a szervezet, egész sor betegséget előzhetünk meg.

Szabályozza a koleszterin szintet:

Ha naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.

Máj és hasnyálmirigy:


Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májjal, és a hasnyálmiriggyel. A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.

Emésztési zavarok esetén:

A gyakori emésztési zavar esetében legjobb, ha megpróbálkozunk a mandulával, hat a belek működésére is. A nagymennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.

Antioxidáns:


E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást. Ugyancsak az E vitaminnak köszönhető hogy a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.

Csonterősítő:

Kalcium tartalmánál fogva a mandula rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.

Szabályozza a szív munkáját:

Ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetjük, hogy a mandula jótékonyan befolyásolja a szív munkáját. Ehhez az is hozzásegíti, hogy a benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.

Gyenge tüdőnél, köhögésnél, meghűlésnél:

A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet.

Elkészítési mód:
A mandula rendkívül tömör gyümölcs, ezért azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek a legjobb ha mandulatejet csinálnak belőle. Beletesszünk két kanál mandulát a lemezvágóba fél pohár tejjel, és pépesítjük. Jó ha van kecsketej is de víz is megfelel Azok akik a gyümölcsöt fogyasztják, ajánlatos alaposan megrágni, és folyadékkal leöblíteni. A ukrászok évszázadokkal ezelőtt is gyakran és szívesen használták fel a mandula ízes magját a tésztafélék készítéséhez.

Kapcsolódó anyagok:

Mogyoró - az egészség kulcsa

Kössön barátságot a "jó" baktériumokkal

A mediterrán vidék folyékony aranya a hosszú élet és az ízek szolgálatában

Horváth Réka

Forrás: balintgazda, geocities

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü