Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Nőgyógyászat
Nőgyógyászat : Legközelebb ikrek születhetnek lefagyasztott petesejtből

Legközelebb ikrek születhetnek lefagyasztott petesejtből

Sok nőn segíthetne, ha petesejtfagyasztással meghosszabbíthatná termékenységi ciklusát. Szakemberek szerint erre még várni kell, még ha a napokban született is egy baba lefagyasztott petesejtből. Magyarországon ehhez az eljáráshoz egyelőre csak a budai meddőségi centrumban kezelt nők férhetnek hozzá.

 
Komoly visszhangot váltott ki nemrég a hír, amely szerint egy magyar aszszony fagyasztva tárolt petesejtjének mesterséges megtermékenyítése után egészséges csecsemőt szült a budapesti Szent János Kórházban. Az eljárás sok ezer olyan asszony életét tehetné könynyebbé, aki kénytelen arra számítani, hogy elveszti szülőképességét, de azok is élhetnének vele, akik csak később szeretnének gyereket, de biztosítani akarják magukat az esetleges betegségek veszélyeivel szemben.

- Lefagyasztott petesejttel gyermekhez egyelőre csak kivételesen, a lombikbébiprogram keretében juthatnak hozzá a magyar asszonyok - nyilatkozta Konc János, a Szent János Kórház főorvosa. Az utcáról belépve senki sem kérheti: vegyenek tőle petesejtet, tegyék a hűtőbe, hogy később szükség esetén fölhasználható legyen. Az eljárás különösen a fiatal, daganatos betegségben szenvedő nőknek lehetne megoldás. Ők a kemoterápia előtt lefagyasztathatnák a petesejtjeiket. Az ilyen betegek a kemoterápia után a legtöbbször meggyógyulnak, egyben meddővé is válnak. Viszont a lefagyasztott petesejt jóvoltából a kemoterápia után is lehetne saját gyermekük. Az eljárás azonban nem olcsó: milliós nagyságú az ára, ezért széles körű hozzáférésre csak az egészségbiztosító támogatásával van remény - mondja a főorvos.

Az eljárásra Magyarországon egyelőre csak a Budai Meddőségi Centrumban van lehetőség, mert itt van olyan berendezés, amely alkalmas élő petesejt DNS-állományának alapos vizsgálatára.


Forrás: Népszabadság, 2005. augusztus 26.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü