Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Nőgyógyászat
Nőgyógyászat : Tudatos étkezéssel a mellrák ellen

Tudatos étkezéssel a mellrák ellen

Ázsiai nők körében sokkal ritkábban fordul elő daganatos betegség, mint máshol. Mi lehet ennek a titka? Kutatók egybehangzó állítása szerint egészségmegőrzésük egyik kulcsa az étrendi különbségekben keresendő.


 


Az ázsiai étkezési szokásokat – szemben a nyugati országokkal - az állati fehérjék kifejezetten kismértékű fogyasztása jellemzi. Többet esznek azonban szójafélékből, tengeri növényekből és halfélékből.
 
 Egy nagyobb, ebben a témában végzett kutatás a szója fontosságára hívja fel a figyelmet. E szerint ugyanis napi 50 gramm szója rendszeres fogyasztásával, 50 százalékkal csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét. A szója rendkívül gazdag növényi színezékanyagokban (izoflavonoidok), melyek közül a genistin érdemel különös figyelmet. A környezetünkben található vegyi anyagokhoz hasonlóan az izoflavonoidok is fitoösztrogének, vagyis a szervezetünkben képesek ösztogénszerű hatások kifejtésére. A különbség azonban, hogy míg a vegyi anyagok elősegítik a daganat kialakulását, addig a szója épp gátolja azt. A szójában található ösztrogén ugyanis képes blokkolni a természetes, a szervezetünkben található és a vegyi anyagok által bejutott ösztrogén működését oly módon, hogy az ne tudjon kapcsolatba lépni a sejtekkel. Ellenkező esetben megkezdődne a sejt osztódása, s az ösztrogén segítségével a rákos sejtek növekedése. A szója másik óriási előnye, hogy képes a már kialakult tumor vér- és tápanyag ellátásának akadályozására, vagyis gátolja annak további növekedését.

A tengeri növények, s köztük is kiemelten a Laminaria (egy alga)egyedülálló gazdag nyomelem és ásványianyag forrás. A benne található rostok segítségével elősegíti a belekben felhalmozódott méreganyagok eltávolítását, csökkenti a toxinok szervezetünkben töltött idejét. Kutatások bizonyítják, hogy a Laminaria hozzájárul a bélszakasz egészséges flórájának fenntartásához. Egészségfenntartó szerepén túl képes a betegségek és toxinok elleni küzdelemben a szervezet segítségére lenni, s a rákos sejteket elpusztítani. Az immunrendszer működésében résztvevő T-sejtek előállítását is képes fokozni.

 
 

A rák elleni küzdelemben az algán és a szóján kívül számos más fontos tápanyag rendszeres fogyasztása is segítségünkre lehet. A béta karotin rák elleni védő hatását több mint 70 nemzetközi tanulmány bizonyítja. A friss ételekben található karotenoidok antioxidánsokként működve fejtik ki hatásukat és védik egészségünket. Éppen ezért szakértők a természetes úton, friss növényekből történő karotenoid pótlást javasolják.

Számos kutatás támasztja alá a C-vitamin jótékony hatását a mellrák megelőzésében, amely egyaránt serkenti a rák elleni védekezésben fontos szerepet betöltő sejtek termelődését, illetve segít megelőzni a rákkeltő anyagok képződését a vérben. A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva a legnépszerűbb vitamin világszerte.

A másik fontos antioxidáns az E-vitamin. A májban, mellben, szívben és szemekben található membránok a zsírok oxidációja során keletkező szabadgyökök károsító hatásának vannak kitéve. Az E-vitamin kiemelt szerepet tölt be a sejtmembránokban lévő lipidek védelmének terén.

A szelén nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, segít a sérült DNS molekulák helyreállítását. Szoros kapcsolat áll fenn a szervezet alacsony szelén szintje és rákos elváltozások megjelenése közt. Adagolásával azonban feltétlenül vigyáznunk kell, mivel a szelén nagy mennyiségben mérgező.

nana.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü