Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Nőgyógyászat
Nőgyógyászat : Hormonhelyettesítő homeopátiás szerek

Hormonhelyettesítő homeopátiás szerek

A nők életük során többször kerülnek olyan élethelyzetbe, amikor szükségük lenne valamilyen hormonra, vagy a nem kívánt terhesség elkerülése miatt, vagy, és gyakrabban a változókori tünetek enyhítése miatt. Nem mindenki tudja, meri, akarja kívülről bevitt hormonokkal megoldani a problémáit. Számukra fontosak az alternatív megoldások. Például a homeopátia nyújtotta segítség. Lássuk hát, hogy milyen szereket ajánlanak az orvosok hormonhelyettesítőkén


 

A Vitex agnus castus (barátcserje) az egyik olyan jól ismert növény, amely alkoholos kivonatként, teaként és homeopátiás szerként is hatékonyan enyhíti a klimaxos tüneteket. Hatékony a vérzés erősségének szabályozásában, rendszeressé teszi a rendszertelenné váló ciklust, és segít a lelki panaszok enyhítésében. A barátcserje ugyanis a sárgatesthormonhoz hasonló hatást fejt ki, ezért ellenjavallt azok számára, akik progeszteron-tartalmú gyógyszert szednek.

Nagyon erős vérzés esetén jótékony hatású a Potentilla anserina (libapimpó). Gyakran alkalmazzák a Cimicifuga racemosa nevű növényt is. Ezzel a klimaxos fejfájások enyhítésében, a szédüléses, izzadásos, izomfájások panaszok megszüntetésében, a rendszertelenné váló vérzések szabályozásában vannak kedvező tapasztalatok.

A hőhullámok enyhítésének hatékony szere a Lachesis, a depressziót enyhítheti az Aurum.

Jól ismert a Capsella bursa-pastoris (pásztortáska), amely erős teaként igen hatékony a klimax kezdetét jelző elhúzódó, rendkívül erős vérzésekben.

A hüvelynyálkahártya szárazságának enyhítésére, a hőhullámok csökkentésére, a hangulatváltozások kordában tartására jó hatásúnak tartják a ligetszépe olajat, a benne lévő gamma linolénsav nevű anyag felelős a kedvező hatásokért.

Hasonló tünetek enyhítésére jó az E-vitamin, amelyből panaszok esetén akár 400-1200 milligrammot is lehet naponta szedni.

Érdemes megtanulni az autogén tréninget, mert ennek segítségével kordában tarthatjuk a klimaxra jellemző hangulatváltozásainkat.

Ez az életszakasz igazi életmódváltást igényel. Elengedhetetlen a rendszeres mozgás, például gyaloglás, kocogás vagy tornázás, mert ez fokozza a csontok anyagcseréjét.

Nagyon lényeges táplálkozási szokásaink megváltoztatása.

Érdemes bevezetni a teljes értékű élelmiszereket (barnarizs, barnaliszt, barna kenyér stb.), ugyanakkor el kell hagyni azokat a tápanyagokat, amelyek „lopják” szervezetünkből a csontok számára oly fontos kalciumot. Vagy úgy, hogy nem engedik felszívódni, vagy úgy, hogy kiürülését segítik. Ilyen egyebek között a cukor, a kávé, az alkohol, a konyhasó, a sok foszforsavat tartalmazó üdítőitalok, mint például a kóla; a vörös húsok, a cigaretta. Üdítők helyett ásványvizet vagy magunk készítette zöldség- és gyümölcsleveket kellene inni, és jó lenne kevés fehérjét fogyasztani. Fehérjeforrásként érdemes a nagy kalciumtartalmú sajtokat előnyben részesíteni.

Gondoljunk az „alternatív” kalciumforrásokra is: a mákra, a mogyoróra, a dióra, a szezámmagra, a banánra.

Forrás: szimpatika.hu
  

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü