Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Nőgyógyászat
Nőgyógyászat : Méhszájseb

Méhszájseb

méhnyakrák okozta súlyos állapot nem azonos a méhszájsebbel a kettőt nem lehet összevonni! Sajnos előfordul, hogy a méhnyakrák okozta károsodást is méhszájsebnek nevezik. Hibás hozzáállás ezt a nagyon súlyos betegséget, rákot egyszerűen méhszájsebnek nevezni és – mivel előfordul, így indokolatlan ráktól való rettegést elültetni azokban a hölgyekben, akiknek valójában csak méhszájsebük van. A méhnyakrákot szerintünk nem szabad kis „sebnek” bagatellizálni, ha ennek csak a lehetősége is felmerül, vagy igazolódik, a betegnek joga van tudni, hogy mi a betegsége, ezért félrevezető az ilyen megnevezés használata! A kettő között különbséget csak nőgyógyász tud megfelelő vizsgálatokkal tenni.


 

MÉHSZÁJSEB

Méhszájseb alatt többféle, a méhszájon előforduló elváltozást szoktak érteni. Leggyakoribb formája az úgynevezett ectropium, ami úgy alakul ki, hogy a hogy a méhnyak csatornáját borító hengerhám a méhszáj felszínére terjed. Ez a hám sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb, mint a méhszáj többi részét borító hámréteg, hajlamosabb a gyulladásokra is. Ez a méhszájsebnek nevezett elváltozás a szó klasszikus értelmében nem seb, de a méhszájseb kezelésére mindenképpen szükség van, mert folyásos krónikus panaszok okozója lehet.

Ez a méhszájseb, vagyis az ectropium fogamzásgátlót szedő fiatalabb nőknél nagyon gyakori, illetve azoknál a hölgyeknél is, akik méhnyakcsatorna gyulladást már kaptak régebben illetvevisszatérő hüvelyfertőzések szövődménye is lehet. Terhesség alatt is előfordul.

Valódi méhszájseb a méhnyak-, vagy méhszájrepedés, amit szülés, esetleg terhesség megszakítás okozhat. A méhszájseb nehezen gyógyul, a varratok ellenére is, míg a hüvely sérülései gyorsabban regenerálódnak. Ez a méhszájseb fajta a krónikus inveterált méhszájrepedés, amit kezeltetni kell, hiszen a további terhességnél, de még a zavartalan nemi életnél is problémákat okoz.

Így végezzük a méhszájseb és a méhszáj vizsgálatát

A hüvelytükröt felvezetjük a hüvelybe, mint az általános nőgyógyászati vizsgálatoknál is tesszük, majd egy speciális mikroszkóppal – kolposzkóppal – a méhszáj külső felszínét vizsgáljuk végig. A jobb láthatóság érdekében ecetsav és kálium jodid oldatokat használhatunk. Méhszájseb gyanúja esetén mindenképpen végzünk citológiai vizsgálatot, melynek során egy erre a célra kialakított mintavevővel ledörzsölünk egy kevés hámsejtet a méhszáj felszínről, tárgylemezre tesszük, majd speciális festés után mikroszkóp alatt megnézzük.

A méhszájseb kezelésének és a méhnyakrák szűrésének fontos kelléke mind a három vizsgálat:

  • kolposzkópiás vizsgálat
  • citológiai vizsgálat
  • HPV teszt

Ezeket a vizsgálatokat nemcsak méhszájseb gyanúja, hanem a méhnyakrák megelőzése és korai felismerése miatt is ajánlott évente egyszer mindenképpen elvégeztetni minden nőnek, még abban az esetben is, ha nincs új partnere és nem tervez gyermeket a közeljövőben. Rendelőnk kiemelt figyelmet fordít e speciális szűrővizsgálatokra és a megelőzésre is!
A nyugodt és örömteli nőiséghez a méhszáj állapotának rendszeres vizsgálata hozzátartozik!

A méhszájseb okozta problémák

Pecsételő vérzés a szexuális aktus után. Ennek mechanikai oka van, mivel a hengerhám felszínét alkotó sok kis boholy, amiknek összességében nagyon nagy a felszíne, sokkal sérülékenyebb a sima laphámnál. A bolyhok között lúgosabb a közeg, mint a hüvelyben, és így a baktériumok is ott könnyebben meg tudnak telepedni, folyamatos és nehezen kiirtható fertőzést, krónikus folyást okozva. A méhszájsebben mélyen megtelepedett – orvosi szóval kolonizálódott kórokozók esetén a szokványos helyi kezelések (kúp) nem hatásosak, de tartós eredményt sajnos önmagában a szájon át szedhető antibiotikumoktól sem várhatunk.
A méhszájseben, vagyis az ectropiumon mirigysejtek is találhatók, melyek lúgos váladékot termelnek, ami roncsolja a savas közegét a hüvelynek. Ez nem csak tartós és kellemetlen folyással jár, hanem a normál hüvelyflórát adó lactobacillusok károsodásához is, így nyitott kapu lesz a többi gyulladást okozó fertőzés számára is!
Amennyiben a méhszájseb kiterjedt, krónikus hüvelyi fertőzés áll fent és panaszokat okoz, mindenképpen szükséges a kezelése. Ne várja meg, hogy a súlyosabb fertőzések, baktériumok mélyen megtelepedjenek, kérjen kivizsgálást, szabaduljon meg ettől a kellemetlen problémától.

A méhszájseb kezelése

A méhszájon kitüremkedő hengerhámos részt el kell távolítani, vagy roncsolni kell, majd a hüvely savas kémhatását folyamatosan fenntartani, amíg a laphám visszanő.

A méhszájseb kezelésének módszerei

  • Méhszájseb kezelés ecseteléssel: a hengerhámot roncsoló ecsetelő szerek alkalmazása a legegyszerűbb, viszont nem mindig jár eredménnyel, mert lehet, hogy a seb alapja 4-5 mm mélyen is lehet, az ecsetelő szer ilyen mélységben pedig már általában nem hatásos.
 
  • Méhszájseb kezelés fagyasztásos módszerrel: ennek a méhszájseb kezelésnek az a lényege, hogy folyékony nitrogén vagy egyéb gáz alkalmazásával egy speciális orvosi eszközzel hirtelen lefagyasztjuk (akár – 180 fokon), ezáltal roncsoljuk a méhszáj hengerhámos felszínét.
 
  • Méhszájseb kezelés lézerrel: a CO2 lézer műtőeszköz segítségével elpárologtatjuk a hámfelszínt (lézeres vaporizáció).

A fagyasztásos és a lézeres méhszájseb kezelés előnye, hogy gyors, járóbeteg ellátás keretében is elvégezhető beavatkozások, ami kényelmes a páciens szempontjából, de van egy nagy orvosi hátrányuk: nem készülhet szövettani vizsgálat a roncsolt, eltávolított szövetrészről. A méhszájseb kezelés beavatkozást mindig megelőz egy citológiai vizsgálat és csak negatív, vagy enyhe eltérés esetén alkalmazzuk.

  • Méhszájseb kezelés kimetszéses műtéttel (konizáció): a méhszájsebet szikével kivágjuk, és a sebet összevarrjuk. A varrat 2 hét után kerül eltávolításra. Orvosi szempontból innen nyerhető a legjobb szövettani minta, így ez lehet a legmegnyugtatóbb végleges megoldása méhszájseb kezelésére. Deformált, már korábban többször kezelt méhszáj esetén is ez tűnik a legalkalmasabb módszernek. A beteg számára viszont az a hátránya, hogy kórházi befekvést, altatást igényel, valamint hegesen gyógyul, így a későbbi terhességek kihordása szempontjából lehetséges problémát okoz. Sajnos, mivel legtöbbször fiatal hölgyekről van szó, ezt figyelembe kell venni.
 
  • Méhszájseb kezelés loop konizáció (LEEP): A műtét nem szikével, hanem egy elektromos nagyfrekvenciás hurokszerű eszközzel történik, ami vágás során egyből elállítja a vérzést, így nem kell varrni, nem kell varratszedésre menni. A beavatkozás során szintén a felszín lemetszése történik, ami egynapos sebészet keretében is végezhető. Hátránya a rosszabb minőségű szövettani minta.

Jóindulatú méhszájseb kezelése (ectropium) során szövettani vizsgálat nem kell, ezért az ambulánsan, helyi érzéstelenítésben is elvégezhető beavatkozás, melyet orvosi centrumunkban járóbeteg ellátás keretében végzünk el. A méhszájfagyasztás és lézeres vaporizáció előnyös és gyors megoldás a méhszájsebes panaszai megszüntetésére!
Várjuk bejelentkezését, hogy nyugodt körülmények között csúcstechnológiával kényelmesen segíthessünk Önnek a méhszájseb kezelésében.

Méhnyakrepedés, a valódi méhszájseb kezelése

Szülés, terhességmegszakítás után kialakulhat a méhnyak és a méhszáj repedése, ami valódi seb, méhszájseb. Szülés után a sebet összevarrják, de sajnos ez a fajta méhszájseb sokkal lassabban gyógyul, mint az egyéb hüvelyi sérülések. Kialakul a krónikus inveterált méhszájrepedés, ami önmagában nem veszélyes, azonban az alábbi problémák kialakulásának forrása lehet: a szabad sebbe feljutnak a baktériumok, folyamatos folyás, méhnyakgyulladás alakul ki.
A laphám-hengerhám határán tátongó méhszáj a normálisnál jóval nagyobb területet jelent, ami a méhnyakrák szempontjából nagyon kockázatos. Ezt a fajta méhszájsebet a felszínének kimetszésével és összevarrásával lehet begyógyítani.

Nemi szervi szemölcs (condyloma) a méhszájon és a méhszájseb

Méhszájseb kezelés és vizsgálat közben mindig felmerül a condyloma eshetősége is. A HPV(human papilloma vírus) fertőzések egy része jóindulatú, de akár egészen nagyméretű szemölcsök kialakulásához vezet. A daganat eshetősége miatt mindenképpen kell kezelni a condyloma fertőzést, már csak azért is, mert terjed, tovább fertőz, sőt a partnert is megbetegíti. Abban az esetben, amikor a condyloma a méhszáj felszínén helyezkedik el, a kezelés a méhszájsebhez (ectropium) hasonlóan történik.

A méhnyakrák nem méhszájseb!

méhnyakrák okozta súlyos állapot nem azonos a méhszájsebbel a kettőt nem lehet összevonni! Sajnos előfordul, hogy a méhnyakrák okozta károsodást is méhszájsebnek nevezik. Hibás hozzáállás ezt a nagyon súlyos betegséget, rákot egyszerűen méhszájsebnek nevezni és – mivel előfordul, így indokolatlan ráktól való rettegést elültetni azokban a hölgyekben, akiknek valójában csak méhszájsebük van. A méhnyakrákot szerintünk nem szabad kis „sebnek” bagatellizálni, ha ennek csak a lehetősége is felmerül, vagy igazolódik, a betegnek joga van tudni, hogy mi a betegsége, ezért félrevezető az ilyen megnevezés használata! A kettő között különbséget csak nőgyógyász tud megfelelő vizsgálatokkal tenni.

Jöjjön el nőgyógyászainkhoz, hogy ha nincsen komoly baj megnyugodhasson, ha pedig a legapróbb kezdeti elváltozás is van, eredményesen és kényelmesen meggyógyulhasson! Halogatással csak a saját feszültségét fokozza, és a saját egészségét kockáztatja.

 

Forrás: www.nemibetegsegekcentruma.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü