Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Belgyógyászat
Belgyógyászat : Miért baj a cukorbaj ?

Miért baj a cukorbaj ?

A cukorbaj (cukorbetegség, diabétesz mellitusz) a lakosság kb. 5 %-át érintő idült jellegű megbetegedés. Középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara, a kórosan magas vércukorérték áll.

Jermendy György

Miért baj a cukorbaj?

 

A cukorbaj (cukorbetegség, diabétesz mellitusz) a lakosság kb. 5 %-át érintő idült jellegű megbetegedés. Középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara, a kórosan magas vércukorérték áll. A 21. század egyik igazi egészségügyi gondját az elhízáshoz társuló cukorbetegség rohamos, világméretű terjedése jelenti. A cukorbetegség kezelési lehetőségei terén az inzulin felfedezése döntő fordulatot hozott, s napjainkban a terápiás fegyvertár egyre tovább bővül. A cukorbetegség megfelelő kezelésével a vércukorértékek normalizálása, s ennek révén a jellegzetes szemészeti, vese- és idegrendszeri kockázatok, illetve az érelmeszesedésből adódó szövődmények kockázata is számottevően csökkenthető.

I. Bevezetés
A cukorbaj nemcsak az érintett egyén számára jelent gondot, hanem - a betegek ellátása révén - jelentős terhet jelent az egészségügyi ellátó hálózatnak, s így végső soron az egész társadalomnak. A gondok napjainkban világszerte, így hazánkban is megsokszorozódtak.

II. Mi a cukorbetegség lényege? Mikor állapítható meg a cukorbaj?
A diabétesz mellitusz (cukorbetegség, cukorbaj) olyan anyagcsere-betegség, amelynek központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de a kórfolyamat következményesen érinti a zsír- és a fehérje-anyagcserét is. A cukorbetegség alapvető oka az inzulin viszonylagos vagy teljes hiánya, illetve az inzulinhatás elmaradása. Bizonyos körülmények között a két eltérés együttesen fordulhat elő.

III. A cukorbetegség két alapvető típusa
A cukorbetegséget sokáig egységes megbetegedésnek tartották, de később, az ismeretek bővülésével két nagy csoportra osztották a betegeket: az egyikbe zömmel fiatalok tartoznak, akiknél abszolút inzulinhiány tapasztalható, a másikban inkább idősebbek vannak, akiknél kezdetben normális vagy annál magasabb inzulinszint tapasztalható. Az inkább fiatalokat érintő formát inzulindependens vagy 1-es típusú cukorbetegségnek, míg az inkább időseket érintőt nem inzulindependens vagy 2-es típusú diabétesznek nevezzük.

IV. A cukorbetegség öröklődése
A cukorbetegség gyakran egy családon belül halmozottan fordul elő, ami már régen felvetette az örökletes tényezők szerepét a cukorbetegség kialakulásában. Az örökletes tényező pontos mibenléte, genetikai háttere ma még nincs feltárva. Az öröklődés inkább a 2-es típusú diabéteszre jellemző.

V. A cukorbetegség idült szövődményei
A cukorbetegség idült szövődményeinek kialakulásában a tartósan rossz anyagcserehelyzetnek tulajdonítunk ma igen fontos szerepet. A 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kialakulása már jóval a kórisme felállítása előtt elindulhat (miután ez a diabétesztípus lappangva fejlődhet), így gyakran előfordul, hogy a diagnózis kimondásakor már szervi érintettségek mutathatók ki.

VI. A cukorbetegség kezelési lehetőségei és ellenőrzése, gondozása
A diabétesz pontos és következetes kezelése és gondozása, illetve az orvosi utasítások maradéktalan betartása a cukorbetegséghez társuló súlyos szövődmények megelőzésében játszik nagyon fontos szerepet.

VII. A cukorbetegség megelőzésének lehetőségei
Az 1-es típusú diabétesz megelőzése komoly és mindmáig megoldatlan problémák sorát veti fel. Az élet derekán, második felében kezdődő 2-es típusú diabétesznek egyik jellegzetessége a veleszületett hajlam, de ez semmiképpen nem jelenthet "végzetet" az egyén számára. Ha valaki mindent megtesz annak érdekében, hogy a mai életforma káros hatásait kiküszöbölje, akkor egyúttal mindent megtett a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért is.


Tovább

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü