Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Módszertan
Módszertan : Az emlődaganatok diagnózisa és kezelése

Az emlődaganatok diagnózisa és kezelése

A női mell, az anyaság egyik szimbóluma sok művészt ihletett meg, a szoptatás halhatatlan műalkotások sorának tárgya, a mell anya és gyermeke csodálatos, szívet melengető kapcsolatának a jelképe.

Besznyák István

Az emlődaganatok diagnózisa és kezelése

 

A női mell, az anyaság egyik szimbóluma sok művészt ihletett meg, a szoptatás halhatatlan műalkotások sorának tárgya, a mell anya és gyermeke csodálatos, szívet melengető kapcsolatának a jelképe. Szerepe másfelől jelentős a nő és férfi érzelmi együttlétében is. Azaz aligha vitatható, hogy kiegyensúlyozott, tartalmas életvitelünk szerves tartozéka. A mell azonban sajnos nemritkán komoly problémák, bajok forrása is lehet. A betegségek főként a női szervezetben jelentkeznek, s az emberiség történelme folyamán gyakorlatilag az utolsó 100 évig alig voltak befolyásolhatók és sokszor vezettek tragédiához. Közülük elsősorban a daganatos jellegű elváltozások voltak azok, amelyekkel szemben elődeink és sokszor a ma embere is tehetetlennek érzi magát. A 20. század, s elsősorban annak második fele azonban igen jelentős fejlődést tudott felmutatni az emlődaganat kezelésében.

Az előadás bemutatja, hogy milyen utat járt be az emlőbetegségek - elsősorban a rosszindulatú daganatok - kezelése, hol tartunk jelenleg, mit tudunk tenni embertársaink egészségének visszaadásáért, életének biztosításáért. Megismertet az emlődaganatok keletkezésének és kórismézésének néhány kérdésével, különösen tekintettel a remélhetőleg mindinkább elterjedő szűrővizsgálatokra.

I. Az emlődaganatok patológiája
Bár rengeteg szakismeret halmozódott fel az emlődaganatok kialakulásában szerepet játszó tényezőkről, keletkezésük pontos okát ma sem tudjuk. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a korai felismerés és kezelés döntő jelentőségű a gyógyulás szempontjából.

II. Az emlődaganatok diagnosztikája
Az emlődaganatok diagnosztikájában, különösen korai felismerésében kiemelkedően fontos szerepe van az önvizsgálatnak. Ugyancsak fontos szerep hárul a 40-45 év felettiek szűrővizsgálatára és általában a modern diagnosztikai-prognosztikai eszközökre, módszerekre.


III. Az emlődaganatok kezelése
Az emlődaganatok kezelésére napjainkban alapvetően három terápiás lehetőség van: a műtéti kezelés, a sugárterápia és a kemo-, illetve hormonterápia. A tendencia az, hogy egyre inkább a kevésbé radikális beavatkozásokat részesítjük előnyben. A közhiedelemmel ellentétben ezek a betegségek, bár ritkán, de a férfiakat is sújthatják.

IV. A jövő feladatai
Az emlőrák gyógyítását nem szabad pusztán sebészi kérdésnek tekinteni, messzemenően figyelembe kell venni az ilyen daganatok biológiai viselkedéséről szerzett ismereteket, melyek igen sokat fejlődtek az utóbbi évtizedekben. Nagyon sok kérdés azonban még ma is megválaszolatlan. A kutatás mellett olyan tényezők is fontos szerepet kell, hogy kapjanak a közeljövőben, mint például az ellátó centrumok kialakítása.

Tovább

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü